Награждават отличните випускници на НВУ и сержантския колеж
Награждават отличните випускници на НВУ и сержантския колеж / DarikNews.bg

Ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите на Националния военен университет "Васил Левски" ще се състои от 09.45 часа пред Музикално-драматичния театър във В. Търново. Церемонията включва и присвояване на първо сержантско звание и връчване на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж.

За новопроизведените офицери това е 134 по ред випуск от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е пети за Професионалния сержантски колеж.

През настоящата учебна година завършват 88 курсанти от НВУ "Васил Левски", обучавани по 4 военни специалности "Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски", "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване", "Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи" и "Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили". Присвоява им се първо офицерско звание "лейтенант" и получават образователно-квалификационна степен "бакалавър" по военна и гражданска специалност.

10 са випускниците-лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 (от целия курс на обучение и от държавните изпити).

Първенец на Випуск-2012 е лейтенант Мая Стоянова - специалност "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване" със специализация „Тилови войски и горивосмазочни материали". Тя завършва обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 5.97 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Стоянова е родена в Димитровград. По време на обучението си е участвала многократно в състезания по лека атлетика и за четири години е спечелила шест първи места, 2 втори и 2 трети. Участвала е и световно първенство по петобой и по планинско бягане 8,4 км за жени. Преминала е обучение по гражданската специалност в продължение на един семестър в Университет по отбрана в Бърно, Чехия по програма „Еразъм". Многократно е участвала и е представяла доклади в научни конференции.

Първенец на специалностите "Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски" е лейтенант Георги Ангелов, на "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване" е лейтенант Петя Банкова, на "Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи" е лейтенант Добрин Русев и на "Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили" е лейтенант Диляна Георгиева.

Курсантите-жени, завършващи университета са 13. Разпределението на випускниците в поделенията на Българската армия е извършено според класиране по специално разработена методика.

Първенецът на Випуск-2012 на НВУ ще бъде награден със заповед на министъра на отбраната с офицерски кортик и парична награда в размер на 500 лв., а първенците на специалности - с грамота и 250 лв. Грамоти ще получат 7 от лейтенантите с диплом с отличие.

144 кадети, от които 25 жени, са випускниците от петия випуск на Професионалния сержантски колеж, които ще получат свидетелства и ще им бъде присвоено първо сержантско звание - "младши сержант".

113 от кадетите са обучавани в секция "Сухопътни войски" във Велико Търново по 6 специалности и 31 кадети със специалности 3 в секция "Военновъздушни сили" в Долна Митрополия.

Обучението на кадетите от сержантския колеж се провежда със срок 1 година, като те получават четвърта степен на професионална квалификация в направление "Военно дело и отбрана".

Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Николай Александров от военно формирование 54060 в Шумен. Той е от специалност „Командване на войскови единици до взвод" и е постигнал успех Отличен 6.00.

Първенци на секции са съответно: за секция "Сухопътни войски" младши сержант Иван Станчев от военно формирование 54120 в Пловдив по специалност "Командване на войскови единици до взвод", а за секция "Военновъздушни сили" - младши сержант Тодор Дойчев от военно формирование 28000 - Граф Игнатиево по специалност  "Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника".

Завършващите с отличие випускници на Професионалния сержантски колеж са 46. Със заповед на началника на отбраната първенецът на випуска ще бъде награден с грамота и парична награда в размер на 250 лв., а първенците на секции -със сувенирен нож за автомат „Калашников" на поставка.

Заради военнния ритуал днес (27 юли) от 08,30 до 12,00 ч. ще бъде затворена за движение ул. „Васил Левски" от театъра до сградата на Общината.