Над 650 000 българи са получили средства по ОП Развитие на човешките ресурси
Над 650 000 българи са получили средства по ОП Развитие на човешките ресурси / Дарик нюз

Проекти на стойност 1 млрд. 785 млн. лева се реализират в момента в България по Оперативна програма ''Развитие на човешките ресурси'' 2007- 2013 г. Това стана ясно по време на проведената информационна кампания на програмата във В. Търново. Договорените средства до момента са над 78% от бюджета на Оперативната програма, като са сключени над 2300 контракта с целия потенциален кръг бенефициенти. Над 530 млн. лева пък са платените пари на бизнеса, общините и неправителствения сектор, информира Иван Кръстев- директор на дирекция „Европейски фондове" в Агенцията по заетостта. По думите му над 650 000 души в страната през последните пет години са усвоявали средства от програмата под една или друга форма. Това са средства, които отиват директно при хората за обучение, работни места, стипендии за ученици и студенти, добави той.

От 72 проекта в областта по програмата 35 са на  Община Велико Търново и са на стойност около 3 млн. лв., подчерта в заместник- кметът Снежана Данева.

По време на Информационна кампания пред сградата на Общината фотоизложба представя личните истории на 20 души, участвали в проекти по Оперативната програма. Главната и цел е да подобри качеството на живот на хората в България, чрез повишаване нивото на образованието, производителността на труда и засилване на социалното включване.