/ Община Велико Търново
Над 4000 изпълнители се събират край Велико Търново в края на тази седмица, когато ще се състои от най-големите фолклорни събития в България - Петропавловският събор.

Вкусът и романтиката на Средновековието оживяват на Царевец  (ПРОГРАМА)

Петнадесетото издание на форума ще бъде на 22 и 23 юни край манастира „Св. св. Петър и Павел“ над Лясковец. Това анонсираха на пресконференция директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова, както и кметовете на Лясковец и Горна Оряховица д-р Ивелина Гецова и Добромир Добрев.

"Над 140 са певческите групи, повече от 40 - фолклорните формации и състави, 60 са индивидуалните изпълнители. Ще гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи. Най-малкият участник е на 4 години, а най-възрастният - на 88 години", споделиха организаторите.

Петото археологическо лято на крепостта Ряховец вече започна

Съборът е организиран от трите общини - Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, провежда се под патронажа на кметовете Даниел Панов, Добромир Добрев и Ивелина Гецова. Със своите певчески, инструментални и танцувални изпълнения участниците ще пресъздадат българския фолклор в цялата му пъстрота.

По значимост и реноме Петропавловският събор е сравняван с фолклорните събори в Рожен и Копривщица. Събитието е с конкурсен характер, подготвени са много награди.

Председател на журито, което ще оценява изпълнителите, е проф. Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.