Над 1000 протестираха в Горна Оряховица срещу спирането на влакове, искат дългосрочна програма за развитие на БДЖ
Над 1000 протестираха в Горна Оряховица срещу спирането на влакове, искат дългосрочна програма за развитие на БДЖ / DarikNews.bg
Над 1000 протестираха в Г. Оряховица срещу спирането на влакове, искат дългосрочна програма за развитие на БДЖ
77463
Над 1000 протестираха в Г. Оряховица срещу спирането на влакове, искат дългосрочна програма за развитие на БДЖ
  • Над 1000 протестираха в Г. Оряховица срещу спирането на влакове, искат дългосрочна програма за развитие на БДЖ

Над 1000 железничари и недоволни от спирането на влакове граждани се събраха на протест на жп гарата в Горна Оряховица. “Не на разрухата в българската железница” бе мотото на митинга, организиран от местния синдикат на железничарите. Протестът започна малко след 11,00 часа с националния химн, а малко момче в железничарска униформа рецитира стихотворението “Аз съм българче” под бурните овации на протестиращите.

На митинга бяха дошли железничари от цяла Североизточна България. Те развяваха национални трикольори и знамена на КНСБ и издигнаха плакати с надписи: “Не на глада, не на мизерията”, “БДЖ е на народа”, “Спрете унищожаването на железницата”, “Защо спирате влаковете на обеднелия народ?”, “Не на безумното редуциране на персонала в железницата” и др. Събралото се множество скандираше: “Много сме, силни сме, страшни сме” и “Победа”. Като цяло протестът премина мирно, без ексцесии и блокиране на влакове, а гарата работеше нормално.

“Пътнически превози е социалният транспорт на България, а в много краища на страната няма друг алтернативен превоз”, каза при откриването на митинга Марин Куруджиков, съпредседател на синдиката на железничарите в Горна Оряховица. Той съобщи, че против спирането на влакове до момента са събрани над 12 000 подписа в Североизточна България. Няма да допуснем унищожаването на българските железници, категорични бяха от синдиката. И предупредиха, че ще отстояват твърдо и докрай своите искания.

Железничарите настояват да се изработи дългосрочна програма за развитие на БДЖ и да се намерят средства за нейното финансиране. От синдиката се обявиха против приватизирането на поделение “Товарни превози” и съкращаването на железничари, да не се закриват гари, а спрените влакове да бъдат възстановени.

За да подкрепи протеста в Горна Оряховица пристигна председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев. На митинга бе приета декларация за решаване на проблемите в българската железница, която ще бъде изпратена до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. В документа са оформени всички искания на протестиращите.

80% от спрените в началото на седмицата влакове минават през горнооряховската  гара, която е най-големият жп възел в Североизточна България.