Stela Baltova
Stela Baltova / netinfo
„Предстоящият летен  туристически сезон ще бъде интересен и предизвикателен”, каза днес във Велико Търново министърът на туризма Стела Балтова.  Тя беше в старата столица, за да открие 14-ото издание на Международното изложение „Културен туризъм”.  Според нея само за Великден тази година 22 % повече туристи ще слязат на Летище София, в сравнение с празничната седмица през миналата година. Туристите ще са предимно  от Германия, Италия, Великобритания и Португалия.

Балтова представи  и главните акценти в платформата „Аз обичам България” ( I love Bulgaria ). „Тази платформа включва 100-те национални туристически обекти в България. С нея демонстрираме как по един елегантен начин всеки от телефона си или чрез друго мобилно устройство ще може да се запознае с възможностите за туризъм и да прецени в коя посока да тръгне”, каза министър Балтова.  Тя обясни, че в платформата са включени данните за туристическите обекти и пълна информация за тях. „В събота и неделя, когато заедно с БДЖ организираме пътувания с парен локомотив, ще разясним на всички пътници повече за тази уникална платформа”, каза още  служебният министър.

Според Стела Балтова идеята за дигитализация на културно-историческото наследство съществува от няколко години, а Велико Търново е един от добрите примери за разработване на успешни дигитални продукти. „Единната система за туристическа информация ще бъде най-добрият инструмент за регулиране на туристическия бизнес в България. По наши планове тази система трябва да заработи през септември или октомври. Тази система е наистина много важна, защото ще свърже няколко регистъра. Смятаме, че това е национално важен проект”, каза още министър Балтова.

Министър Балтова коментира и състоянието на плажовете у нас. „В момента охраняеми са 120, а има още 22 неохраняеми плажове. Работим с търгове, които се провеждат през настоящия месец, концесии, за които предстои да бъдат подписани договорите.  Има издадена заповед от 31 март на министъра на туризма, с която се регламентира областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г.  да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност на тези плажове", обясни Балтова.