Национален траур в понеделник заради загиналите миньори
Национален траур в понеделник заради загиналите миньори / DarikNews.bg, архив

Правителството обяви 5 август за ден на национален траур заради трагичната гибел на миньорите, загинали в мина „Ораново". В понеделник националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на семействата и близките на загиналите. Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователни телеграми до близките на загубилите живота си миньори от Симитлийско. Президентът Росен Плевнелиев също поднесе съболезнования на близките и колегите на загиналите миньори.

В петък сутринта минни спасители откриха телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов. Двамата миньори бяха затрупани в подземната галерия от свлачище на 16 юли. В същия ден под тонове кална маса извадиха телата на миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов.

На 16 юли след срутване в галерия в рудник „Ораново” под земята останаха затрупани четирима работници. Телата на двама от тях - Асен Стойнев и Христо Младенов, бяха намерени още същия ден. Незабавно беше организирана операция за издирването на другите двама - Иван Лазаров и Николай Михайлов. Акцията продължи 18 дни. Заради теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа, специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.