/ Община Велико Търново
След две години пауза, заради пандемията, Велико Търново ще отбележи своя празник – на 22 март.  Денят на старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство.

По традиция отбелязването на 22 март започва  в 7:30 ч. със Света литургия в черквата „Свети Четиридесет мъченици“.

В 9:00 ч. в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян, ще бъде извършен водосвет, отслужен ще бъде благослов. От емблематичния храм ще започне  празничното общоградско шествие, посветено и на благодетелите на Велико Търново. Участниците ще се включат в ритуала по издигане на знамената пред сградата на общината в 10:30 часа. Кметът Даниел Панов ще произнесе слово, Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов.

В 11:00 ч. в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ ще бъде проведена тържествената сесия на Великотърновския общински съвет, на която ще бъдат обявени новите почетни граждани на старата столица и носителите на наградата „Велико Търново“.

Един от акцентите в празника е откриването на изложбата „Завръщане към Велико Търново“ - от  12:00 ч. в обновената Художествена галерия „Борис Денев“. Празничната атмосфера ще бъде съпроводена с изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ , които ще поведат голямо хоро, както и талантите от „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“.

Големият празничен концерт „Ние, българите“ на Ансамбъл „Чинари“ започва в 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Финал на програмата е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов звук и светлина“.

iStock/Getty Images

Община Велико Търново осигурява безплатни автобуси до крепостта “Царевец“. Началната им спирка ще е на улица „Краков“ -  пред ДКС „Васил Левски“.
Със заповед на кмета Даниел Панов 22 март е обявен за неучебен ден за учениците от Велико Търново и общината.
БТА