В периода от 4 до 31 октомври е преустановено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката поради извършване на ремонтни дейности в участъка Килифарево-Предела, съобщиха от МВР.

От днес затварят Прохода на Републиката за месец заради ремонт

Проходът на Републиката
е основната пътна връзка за транзитния товарен трафик между Северна и Южна България, а въведената временна организация на движението доведе до силното отклоняване на товарния трафик единствено в посока ГКПП "Дунав мост 2" - Видин, където към 13:00 часа се е образувала колона от товарни автомобили с дължина около 12 км.

Това наложи и допълнителни мерки, като спиране на товарния трафик и подреждането на камионите на територията на област Монтана. За преминаване през граничния пункт са необходими между 10 и 20 часа.

Спират движението през Прохода на Републиката за близо месец

Предвидените маршрути през Ришки (път II-48) и Котленски проход (път II-73) за движение по направлението Русе-Свиленград са подходяща алтернатива за преминаване през ГКПП "Дунав мост"-Русе, където не се наблюдава струпване към момента.

Апелът към водачите на товарни автомобили, пътуващи транзитно през България, за да се отправят към северната граница, е да ползват и тези два прохода, както и ГКПП "Дунав мост" - Русе като алтернатива.