Музикални вечери, театрални постановки и пърформанси в Арт лято край Асеневци
Музикални вечери, театрални постановки и пърформанси в Арт лято край Асеневци / DarikNews.bg

Джаз, блус, рок и фънк музикални вечери, артистични пърформанси и арт-инсталации на открито ще зарадват меломаните и почитателите на изкуството във Велико Търново. Арт-вечерите ще се провеждат през целия август на едно от най-романтичните и живописни места в старата столица - пространството около Художествената галерия "Борис Денев" и паметника на Асеневци.

Програмата ще се реализира по проект „Арт лято 2012" на клуб "Мелон", който спечели финансиране от Община Велико Търново в размер на 14 419 лв. Идеята на екипа, разработил проекта, е да превърне това любимо на туристите и жителите на града място в един нов и постоянен културен център на открито, наситен с разнообразни събития през лятото и есента.

В близост до галерията ще бъде издигната специална сцена, която ще има за естествен фон красивия пейзаж на стария град. Там ще се представят още театрални спектакли, вечери на камерната музика, концерти за малки и големи. Програмата е отворена и екипът на проекта кани млади творци от града и региона да представят своето изкуство на сцената. Входът за всички събития е свободен.

Първите изяви започват още в края на тази седмица. В петък от 20,30 ч. ще се състои вечер с "Роял Дикси Бенд", а в събота по същото време на сцената ще свири китаристът Краси Табаков заедно с групата "Jin Bean Brothers", които ще поднесат на публикате акустичен блус концерт.

На 10 август от 20,00 ч. Театър "Весел" ще зарадва малките болярчета и техните родители с шоу-спектакъла "Празник по никое време". Джаз вечер с Румен Халачев Квартет ще има на 11 август, а на 18-ти - акустична вечер с Blue Jam Ways.

Програмата продължава на 25 август от 12,30 ч. с хепънинг и представяне на резултатите от пленер "Съвременна скулптура, Лендарт и инсталационни форми". За 26 август от 20,30 ч. е планирана видеопрезентация на културно-образователен проект "Паралелни стъпки, паралелни пространства".

Краят на месеца ще завърши с интересен арт-пърформанс, наречен "Мелони - Hot Air Baloons". Площадът пред галерията ще се изпълни с хартиени балони, които преди да излетят в небето, ще бъдат украсени с рисунки. Идеята е на великотърновския художник Деян Иванов и ще се реализира в три последователни дни - 31 август, 1 и 2 септември. В изрисуването на балоните ще могат да участват не само поканените художници, но и самите зрители.

Проектът "Арт лято 2012" ще продължи и през септември, като програмата отново ще бъде предварително обявена. Инициативите са в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година, уточниха организаторите.