Млади архитекти представиха свои решения за качествен живот в Елена
Млади архитекти представиха свои решения за качествен живот в Елена / DarikNews.bg

Студенти от Висшето строително училище „Любен Каравелов" в София представиха свои архитектурни проекти за качествен живот в Елена. Групата млади архитекти с ръководител арх. Анна Неврокопска изтъкнаха свои становища за това как виждат Елена архитектурно променена пред кмета инж. Дилян Млъзев, секретаря на общината Ивона Савова и главния архитект Красимир Попов.

Презентацията представи общо градоустройствено решение на центъра на град Елена, перспективи на развитие и обща концепция за опазване на културните забележителности.

"Идеята не е куха задача, а разработка на концепция, която да бъде полезна не само за студентите, а и за бъдещето на град Елена", сподели арх. Неврокопска.

Четири месеца студентите от висшето заведение работят по тема, която те сами са си избрали, а именно за град Елена. Няколко бяха моментите, на които те наблегнаха - пешеходна част, алейна мрежа, нови площадни пространства, мостове над реката, обществени тоалетни, звукозаписно студио. Интересна идея за изнасяне на пиедестал на паметниците ни с местно и национално значение сподели студентката по архитектура Мария Каменова. Предложението й е паметниците на видните еленски личности да бъдат разположени на видими места, а около тях да има изграден парк с пейки за отмора.

Улица на занаятите или музей на занаятите беше замисълът на студента Ангел Дончев. Идеята тук е хората да се докоснат или защо не да участват в изработката на изделия.

Кметът инж. Млъзев не скри задоволството си от смелите решения на бъдещите архитекти. Той ги поздрави лично и им подари по едно издание от книгата на издателство Абагар „Еленска духовна твърдина". Тя представя историята на църквата „Успение на Пресвета Богородица", която тази година навършва 175 години от основаването си.