„Младежка банка” събира пари за деца с идеи
„Младежка банка” събира пари за деца с идеи / netinfo

Проектът „Младежка банка” стартира и в област Велико Търново. Старата столица е четиринадесетия град, в който инициативата намира здрави основи. Изпълнител на проекта е сдружение „Академика – 245”, благодарение на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Идеята на проекта е участниците в него да създадат инициативи, с които да наберат средства и да помогнат на други деца за реализацията на техните идеи. Инициативата трябва да се осъществи в рамките на 12 месеца, а в началото ще бъде формиран екип от доброволци. Те трябва да са на възраст между 14 и 25 години. Ще бъде създадена фейсбук страница, на която всички ще могат да предлагат своите идеи за инициативи.

Финансирането тази година е в размер на 3170 лв. Те ще бъдат използвани за заложените в плана 10 инициативи. Целта е да се съберат минимум парите, които са отпуснати, за да се подпомогнат други младежи в техните инициативи. Практиката показва, че в градове като Стара Загора акциите са били изключително успешни, като събраните пари от едно мероприятие дори са надхвърлили 20 000 лв. Координаторката на проекра Мария Казарина е студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Момичето е убедено, че много млади хора се интересуват от проекта и са готови да помагат за каузата. Към момента зад идеята застават от Градски ученически парламент, СОУ „Емилиян Станев”, студенти от ВТУ и учениците от ПМГ „Васил Друмев”. Първите стъпки по реализацията на проекта е да се посетят всички училища в района, за да се представи идеята и да се популяризира благородната цел на проекта. Реалните акции обаче ще започнат през септември. „Осъществявайки нашата дейност чрез различни инициативи, ние всъщност след това, получаваме възможност да подкрепим идеите на други младежи.

Чудесно е когато млади хора подават ръка на други млади хора”, обясни координаторката на проекта Мария Казарина. Всъщност идеята за реализирането на „Младежка банка” във Велико Търново дошло от преподавателката във ВТУ Ваня Димова-Димитрова. Тя създава сдружение „Заедно успяваме”, в което нейни студенти участват в различни инициативи. Тогава те разбират, че младите хора имат много идеи, но нямат достатъчно средства, за да ги реализират. Менторите на проекта председателката на сдружение „Академика – 245” Нели Николова и Ваня Димова-Димитрова ще подкрепят младите хора и ще ги напътстват в техните инициативи.

Работата им е безвъзмездна и е продиктувана от желанието за популяризиране на младежките дейности и възможности у нас. „Този проект се оказа много подходяща форма, за да помогнем на млади хора по един благороден начин. Защото идеята е чрез благотворителност да помогнем на друга благотворителност. Предвидили сме Зумба парти, Коледен благотворитен концерт, Хелоуин бал, Геймърски турнир и други инициативи, които вълнуват младите хора”, обясни Ваня Димова-Димитрова. След успешното приключване на проекта и събирането на минимум 3170 лв. младите хора ще изработят критерии, по които да финанират инициативи на своите връстници.