Млада словенска писателка гостува във ВТУ
Млада словенска писателка гостува във ВТУ / dariknews.bg

Младата словенска писателка Наташа Крамбергер ще гостува във Великотърновския университет. Тя ще представи творчеството си на литературно четене от 15,30 часа в Австрийската библиотека.

Наташа Крамбергер е в България по покана на Международното дружество „Елиас Канети". Тя пребивава за няколко седмици в Русе като стипендиант на Европейската литературна мрежа ХАЛМА. Миналата седмица на церемония в Брюксел младата писателка получи годишната литературна награда на Европейския съюз за 2010 г. за романа си „Рай в къпиновите храсти".

Наташа Крамбергер е родена през 1983 г. в Марибор, вторият по големина град в Словения. Тя е носител на Наградата на Словения за млад автор през 2006 г. за книгата си "Рай в къпиновите храсти" (роман в разкази) - произведение, което две години по-късно, през 2008 г., е номинирано за Наградата Кресник за най-добър словенски роман за 2008 г. През същата година Наташа печели Международната награда за къс разказ „Море от думи", финансирано от Фондация „Анна Линдх" за разказа си "Slana rulet".

Наташа Крамбергер работи като репортер за словенски ежедневник и списание. Наред с това поддържа и собствена колонка в месечното списание Kažin и пише литературен дневник за друго списание - Mentor. В момента Наташа Крамбергер работи по проекта "Чанти пълни с истории".

Заради живия си език и способността да вижада и най-дребните детайли на ежедневието, които след това пресъздава в книги, Наташа Крамбергер е сравнявана с български класици като Николай Хайтов и Йордан Радичков.
Вече 6 години словенката живее едновременно в Марибор, Словения и Берлин, Германия. На  български език работите на Наташа са преведени през немски от преводачката Нели Пейчева.