Kulturen turizum
Kulturen turizum / netinfo
С флашмоб на Музикално - драматичен театър „К.Кисимов” и водосвет стартира проявата във Велико Търново
Министърът на туризма в служебното правитeлство Стела Балтова откри във Велико Търново 14 – тото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”.  Тя приветства участниците и призна, че е развълнувана отново да бъде във Велико Търново.

„Международното туристическо изложение „Културен туризъм” се превърна в символ на културния туризъм на България. От днес до 8 април Велико Търново ще бъде столицата на културата на България. За този период от време в изложението са участвали представители на над 50 държави, които не само представиха своите продукти в областта на културния туризъм, но научиха добри практики  от българските производители на продукта културен туризъм. След тях са и такива известни световни дестинации, каквито са представителите на Испания и Португалия каза по време на откриването министърът. „Средно 30 хиляди посетители има годишно на изложението, а в настоящото изложение ще участват 70 участници – представители на общини, туроператори, турагенти, а също и представители на изкуството и приложните занаяти. Така че изложението се превърна и в изложение на представители на изкуството – на сценичното изкуство и на приложните занаяти. Благодарение на това изложение приходите от нощувки в местата за настаняване нарастнаха със 7%. Редица исторически места в Търново и региона са сред лидерите по посещаемост в България”, каза още Стела Балтова. И подчерта, че има и много нови, които бяха реновирани през последните няколко години. „В  България особено след 2007 година се произвежда иновативен и качествен продукт на културно – историческия туризъм., с който ние трябва да сме горди.  Желая изложението да се превърне в платформа на създаване на креативни и  дългосрочни партньорства”, каза още министърът на туризма.
 
Началото на откриването бе дадено по нетрадиционен начин с флашмоб, защото един от съвременните ресурси на културния туризъм е изкуството на талантливите музиканти, артисти и художници. Затова артистите от Музикално – драматичен театър „Константин Кисимов” припомниха на присътващите, че в понятието културен туризъм  двете съставни части са равностойни за престижа на всяка дестинация. Част от състава  на Музикално – драматичния театър в старата столица  представи малка част от мюзикъла „Българи от старо време”. Това лято те ще дебютират на едно емблематично за Велико Търново културно събитие „Сцена на вековете”.  Изненадата се хареса на гостите, които възнаградиха артистите с аплодисменти.
 

Kulturen turizum
netinfo


 
Зам. – кметът на Община Велико Търново Проф. Георги Камарашев,  като символичен домакин на изложение „Културен туризъм – 2017” приветства гостите от името на кмета Даниел Панов. „Искам да ви приветствам с добре дошли в нашия прекрасен град, в който историята е на всеки метър и на всяка копка, която са направени . На нашия град му прилича да бъде домакин на 14 – тото поредно издание на Културен туризъм”, каза проф. Камарашев. „Културният туризъм е единственият начин за народите да се опознаят. Да опознаят своите обичаи, нрави и култура и да станат по-близки, въпреки изкуствените граници, които се издигат в нашето сложно време”, каза още зам. – кметът.
 
Водосвет за здраве и успех на участниците в изложението отслужи отец Славчо.

Събитието уважиха и заместник- министърът на туризма Ирена Георгиева, посланици и представители на дипломатическите мисии у нас от Палестина, Южна Корея, Турция. Сред гостите бяха още председателят на БХРА Благой Рагин,  областният управител Николай Йоцов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.
 

Kulturen turizum
netinfo


 
В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в рамките на три дни отново ще бъдат представени  най – красивите и интересни културни и исторически дестинации. В изложението участват представители на Виетнам, Република Южна Африка и градовете партньори на Велико Търново.
 

Kulturen turizum
netinfo