Милка Христова посети Коевци, където поне от десет години не е стъпвал депутат
Милка Христова посети Коевци, където поне от десет години не е стъпвал депутат / DarikNews.bg, архив

За първи път от поне десетилетие депутат направи среща-приемна с жителите на сухиндолското село Коевци. В сряда народният представител Милка Христова от „Коалиция за България” посети селото само два месеца, след като в предизборната си среща им обеща често да е техен гост.

Като общоселско събрание протече срещата в селото. В разговора участваха и общинският кмет Пламен Чернев, и председателят на общинския съвет на БСП Ивайло Отчев. „При вас съм, за да представя свършеното за първите месеци от мандата”, каза Христова и подчерта, че въпреки трудната ситуация са взети доста от заложените в предизборната програма на КБ социални мерки. Намаляването на цената на тока, увеличаването на помощта за първокласниците, на надбавките за майчинство до размера на минималната работна заплата и ред други социални мерки, изброи депутатът. Тя настоя да изслуша и присъстващите за проблемите и исканията им. Те първо благодариха, че депутат е пожелал да разговаря с тях за политика и всъщност не можаха да си спомнят кога за последно е имало такава среща в селото.

Да отпадне доходният критерий за получаването на детски добавки настояваха млади родители от Коевци. Също да се помисли за връщането на възможността за целодневни летни занимални в училищата, за да се осигури децата да прекарат ваканцията си в спокойна среда, а родителите да работят и през летните месеци. Друг от участниците в срещата изрази притеснението си от предстоящите мерки за повишаване на младежката заетост. Хората настояваха и да се спре безогледната сеч в горите.

Основен проблем за селото е водопроводът, който вече е в състояние „кръпа до кръпка”. Предишното правителство е отказало да финансира подобни проекти в села с под 500 жители, каквито са всички села в община Сухиндол. Така внесеният в МОСВ и в ПУДООС проект остава без финансиране. В момента най-големите водозагуби са от тръбите до селото.

„Проектът за водопровод на с.Коевци е приоритетен и затова настояваме да се финансира от държавата чрез ПУДООС. За останалите села с подготвените проекти ще кандидатстваме по Програмата за развитие на селските региони”, каза пред жителите кметът Пламен Чернев.

По-късно в сряда Милка Христова направи приемна и с жителите на град Сухиндол. На срещата се отзоваха няколко граждани, като повечето от тях изразиха подкрепата си за направеното до момента и пожелаха на депутатите да не се отказват от намеренията си.