Малките локомотивци спечелиха купа M&BM;, Стефан Иванов е най- добър футболист на турнира
Малките локомотивци спечелиха купа M&BM;, Стефан Иванов е най- добър футболист на турнира / Дарик нюз

За четвърта поредна година горнооряховският „Локомотив” спечели детския футболен турнир за купа M&BM. Надпреварата се проведе за седми път, като тази година бе за момчета, родени след 1 януари 2001 г. Малките „железничари” и надеждите на „Етър В. Търново” стигнаха безапелационно до финала в ДКС „В. Левски”, като и двата отбора не пуснаха гол в мрежите си.

В първа група горнооряховци победиха с 6:0 „Левски” (Стражица), с 8:0 „Изгрев” (Царевец) и с 3:0 ОФК „Павликени” и оглавиха класирането с пълен актив и 17:0 голова разлика. Втори завършиха стражичани, които надиграха „Изгрев” с 2:0 и павликенци с 3:2, а последните два отбора завършиха 2:2 помежду си , но павликенчани станаха трети с по-добра голова разлика.

В другата група етърци биха с 3:0 „Янтра” (П. Тръмбеш), с 1:0 „Академик” и с 2:0 „Аркус” (Лясковец) и също завършиха с девет точки и без допуснат гол. Втори останаха свищовлии, които удариха с 3:0 „Аркус” и с 2:0 над „Янтра”, а трети лясковчани след 1:0 над тръмбешчани.

Вчера в мача за 7- 8  място „Янтра” победи с 3:1 „Изгрев”, за 5- 6 място „Павликени” надделя на „Аркус” с 3:2 след дузпи, като редовното време завърши наравно 0:0.
Трети в крайното класиране финишира „Академик”, победил с 4:0 „Левски” (Стражица) с попадения на Михаил Ганев, Ивайло Иванов, Георги Йорданов и Николай Станев.

Много интересен и драматичен бе финалът между „Етър ВТ” и „Локомотив”. Възпитаниците на Марин Стефанов имаха повече добри възможности, но страхотен мач направи вратарят на горнооряховци Ивайло Баланов, който впоследствие бе избран за най- добър на поста. В 36-ата минута капитанът на гостите Стефан Иванов заби топката в мрежата на „виолетовитие” с удар от въздуха и попадението за 1:0 се оказа единствено в срещата.

Голмайсторът съблече фланелката си, за което получи жълт картон. Малко след това за бавене на играта реферът Венци Кознички показа втори жълт и червен картон на Иванов и се наложи „Локомотив” да доиграе срещата с човек по- малко.  Както всяка година, за всички участвали отбори имаше пълна екипировка и топки, за първенеца - купа и много индивидуални награди. Те бяха връчени от кмета Даниел Панов, спонсора Павел Петров, генсека на Асоциацията на българските футболисти,  Георги Бойчев, шефа на ЗС на БФС Георги Велинов, бронзовите медалисти от САЩ-94 Илиян Киряков и Бончо Генчев, секретаря на Зоната Страцимир Тинчев, председателя на Дисциплинарната комисия проф. Михаил Харалампиев, бившите етърци Георги Георгиев и Трендафил Коцев, спортните експерти Йордан Дурчев и Георги Давидов.

Най-добър защитник стана Бранислав Ботев „Етър ВТ”, най-добър халф съотборникът му Николай Лазаров, най- добър нападател Георги Йорданов от „Академик”, най- техничен играч Мартин Габровски „Янтра”, най- полезен Самуил Иванов „Левски”, най-добър футболист Стефан Иванов „Локомотив”, най- добър треньор Любомир Генчев- наставник на носителите на трофея. Купа за най- голям принос в организирането на турнира получи президентът на фирма M&BM Павел Петров.

„Помнете, че всяка загуба е победа, защото от нея научавате грешките си. Благодаря на вашите треньори, на Зоналния съвет на БФС, на Асоциацията на българските футболисти и ви пожелавам много успехи”, каза кметът на Велико Търново- Даниел Панов.

От своя страна Павел Петров заяви, че тази година надпреварата е била на много по- високо ниво от предишната и увери присъстващите, че през 2014 г. отново ще я има. Той обяви, че поема годишната издръжка на първите три отбора в класирането- „Локомотив”, „Етър ВТ” и „Академик”. Миналата година той дари по 10 000 лв. на финалистите „Етър 1924” и „Локомотив”, подписвайки договори с общините В. Търново и Г. Оряховица.