Лайънс Клуб - В. Търново отбелязва десетата си годишнина с благотворителни акции
Лайънс Клуб - В. Търново отбелязва десетата си годишнина с благотворителни акции / Дарик нюз
„Лайънс Клуб – В. Търново” отбелязва десетата си годишнина с благотворителни акции
66389
„Лайънс Клуб – В. Търново” отбелязва десетата си годишнина с благотворителни акции
  • „Лайънс Клуб – В. Търново” отбелязва десетата си годишнина с благотворителни акции

С поредица от благотворителни инициативи ще отбележи десетата година от чартирането си „Лайънс Клуб – В. Търново”, съобщи президентът му адвокат Събин Събев. В понеделник представители на клуба ще присъстват на откриването на учебната година в село Водолей, след което ще дарят дрехи на нуждаещи се деца от училището.

Във вторник в парк „Марно поле” на кметовете на общини от областта, както и на този на Дряново, ще бъдат дарени 2 хиляди чифта очила на обща стойност над 60 хиляди лева. От 1925 г. една от основните дейности на Лайънс движението в световен мащаб е борбата със слепотата, подчерта Събин Събев.

В сряда със средства на Клуба, ще бъде поставена звукова сигнализация на светофара на кръстовището между улиците „Н. Габровски” и „Славянска” /б.р. до сградата на пожарната/, в старата столица. С износоустойчива боя пък ще бъде подновена маркировката на пешеходните пътеки, които ще станат единствените в града в червено и бяло.

Официалното честване на 10-годишния юбилей е насрочено за петък вечерта, когато в „Интерхотел – В. Търново” е организиран благотворителен бал. Набраните от него средства ще бъдат предназначени за обновяването и на други възлови кръстовища във В. Търново, обясни още адвокат Събев.

Чуйте повече от него в звуковия файл.

Съдебната регистрация на „Лайънс Клуб – В. Търново” излиза през март 2003 г., а официалното чартиране е на 21 септември същата година. „За тези 10 години през Клуба са минали над 50 достойни мъже от В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец, Павликени, сред които трима депутати, един областен управител, един ректор, двама заместник- ректори, един кмет на община, редица представители на частния сектор. Пръв президент става проф. Иван Харалампиев. На ротационен принцип поста са заемали Атанас Атанасов, инж. Стефан Костурков, Деян Стоянов, Иван Няголов, инж. Любомир Шербетов, издателят Димитър Николов, инж. Стоян Кулов”, разказа още адвокат Събин Събев. Той припомни, че сред инициативите им са обновяването на Арката на генералите във В. Търново, организиране на състезания по шах и табла за незрящи, подпомагане на спортисти с увреждания, закупуване на озвучителна уредба и оборудване за  незрящи в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”, на бели бастуни и други принадлежности за нуждите на хора с проблем със зрението, на сакове за женския хандбален отбор „Етър 64”. Всички акции са финансирани единствено и само с дарения от членове на Лайънс.

Заедно с Ротари и Зонта клуб е оказана помощ на 4 семейства с репродуктивни проблеми. На днешната пресконференция президентът Събин Събев и пастпрезидентите Димитър Николов и инж. Любомир Шербетов благодариха на медиите за проявената съпричастност при отразяване на благотворителните акции. Сред отличените бе и Дарик- радио.