Кметът на Свищов стана първият председател на мрежата на общините-приятели на детето
Кметът на Свищов стана първият председател на мрежата на общините-приятели на детето / снимка: Община Свищов

Кметът на Община Свищов Станислав Благов бе избран за първия председател на Националната мрежа на Общините - приятели на детето на годишната среща на мрежата, която се проведе преди дни в София. Свищовският градоначалник ще председателства мрежата в продължение на година, като идеята е общините, които членуват в нея да поемат ръководното място на ротационен принцип.

Поводът за срещата, с участието на представители на общините - приятели на детето, държавни институции, посолства, граждански организации, партньори на УНИЦЕФ - България, бе Международният ден за правата на детето, отбелязван на 20 ноември.

На форума бе направен преглед на инициативата през изминалата година, бяха дискутирани приоритетите в политиката за децата на местно ниво, добри практики на УНИЦЕФ у нас, бе начертан план за действие и приета Комуникационна програма за 2012 година. За първи път бе презентиран и официалният сайт на Мрежата на Общините - приятели на детето.

Община Свищов се включи в инициативата на УНИЦЕФ „Община - приятел на детето" през 2008 година. Целта на тази инициатива е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво, като се създадат условия за реална защита на децата и подобряване на техния живот.

На 20 ноември 2009 г., Свищовската и още 11 български общини получиха от УНИЦЕФ първите сертификати за „Община - приятел на детето", след като повече от година работиха по прилагането на политики и дейности за повишаване на детското благосъстояние.

През октомври 2010 година пилотните общини, работили по проекта, учредиха и Национална мрежа на общините - приятели на детето. Участието на всяка община в тази инициатива означава постоянен ангажимент, отговорност и активна работа за повишаване качеството на живот, гарантиране и зачитане правата на децата.