Кардиолози протестираха срещу орязан бюджет
Кардиолози протестираха срещу орязан бюджет / DarikNews.bg
Кардиолози протестираха срещу орязан бюджет
51296
Кардиолози протестираха срещу орязан бюджет
  • Кардиолози протестираха срещу орязан бюджет

Лекари от Кардиологичната болница във Велико Търново излязоха на протест заради орязания бюджет на здравното заведение. Парите за тази година са намалени с близо 37%.

Като причина за редуцирането от РЗОК са посочили наличието на втора инвазивна кардиология във Велико Търново, която е в процес на разкриване в областната болница „Д-р Стефан Черкезов". Там предстои да заработи нова катетаризационна лаборатория за изследвания на всички съдове в човешкото тяло.

Тази лаборатория обаче още не функционира, въпреки това за нея вече са заделени суми, коментира Петра Начева, която работи в болницата по кардиология. Днес група кардиолози, заедно с изп. директор на клиниката д-р Нора Цветков, се срещнаха с директора на РЗОК д-р Иван Иванов, за да коментират създалата се ситуация.

Шефът на здравната каса е уверил кардиолозите, че ще направи така, че парите да се разпределят по по-удачен начин, тоест, ако в областната болницата не бъдат изработени пациентите, сумите за тяхното лечение да бъдат предадени в кардиологичната клиника, където биха могли да се лекуват повече болни.

Ако не се намери вариант за разрешаване на проблема, може да се стигне до съкращаване на специалисти в кардиологичната клиника. Съкращавайки обаче хора, болницата вече няма да отговаря на необходимите стандарти, коментира Начева. В момента в лебното заведение работят 25 лекари-кардиолози и 30 медински сестри.

Чуйте Петра Начева в звуковия файл.