Изложби и Вечер на седмото изкуство в програмата на клуб Таралеж за януари
Изложби и Вечер на седмото изкуство в програмата на клуб Таралеж за януари / Дарик нюз, архив

Всеки четвъртък през месец януари клуб „Таралеж” ще организира от 19:00 часа „Вечер на седмото изкуство“, съобщиха от сдружението. Довечера от 18:00 ч. изложба „Вода” ще покажат ученици от ателието на Емил Калоянов.

На 10 януари от 18:30ч. – ComicsSansSens - изложба на рисунки от комикс - джемове. Изложбата е организирана от „Ко – миксер” и Comics Bistro и ще остане до 16 януари. В нея посетителите ще видят най-доброто от многобройни срещи на комикс-ентусиасти из цялата страна. Творбите са създадени от повече от един автор на принципа на т.нар. комикс - джем. Характерно за джемовете е, че се провеждат без предварителна подготовка на участниците и без уговорен сценарий на творбите. Всичко се случва на място, импровизира се, в повечето случаи дори без зададена тема. Тя се диктува от конкретното място, време и участници.

Всяка среща е различна, всяко пространство дава друга енергия, участниците са различни и всичко това е отразено в творбите им. Важни са взаимодействието между хората, обменът на идеи, отпускането на въображението, включването на всеки един от участниците. Резултатът е една сборна творба, с неочакван край, в която авторите са до голяма степен анонимни.

Идеите, които хрумват по време на тези групови импровизации, са най-ценното в творбите, като художествените качества остават на заден план. Включени са творби от джемове, организирани в различни пространства в София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Русе, които организаторите от Comics Bistro и „Ко-миксер” посетиха през изминалата година и половина.

Comicsbistro.net е авторски проект за споделяне на български онлайн комикси. „Ко-миксер” е периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, без продължение, обединени под една тема, различна за всеки брой. В момента се търсят творби за брой 5, на тема „В движение”.

На 17 януари от 18:30 ч. клуб „Таралеж” представя изложба „Лидер – Култова Визия”, с автор Стоян Илев. Всяка една от историческите личности, използвани в този проект, е типичен пример за култова визия. Различното окосмение по лицата (мустак,брада,прическа...) на тези личности играе основна роля в преобразяването на един образ в лидер(в идол). Благодарение на култовата си визия те са лесно разпознаваеми от хората.