училище
училище / ThinkStock/Getty Images
Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“ от Сливен организира конкурси, посветени на 84-годишнината от рождението на Дамян Дамянов. В тях са участвали 51 участници от цялата страна. 

В литературния конкурс за учители на тема: „Какво ти липсва, за да си честит? Що искаш още, лакомнико смъртен? Тъй малко ти е нужно: да си сит, отвънка – залък хляб, мечта – отвътре! /от стихосбирката „Стигат ми солта и хляба“ – 1980 г./ са участвали7 учители. 

Седемнайсет са участниците, изработили електронен постер, а четирима са направили видеоклип по стихотворенията на Дамян Дамянов: „Здравей, любов“, „Среднощна лирика“, „Шах със себе си“.

В литературния конкурс за ученици на тема: „Във този век на самота и ужас един добър, един човешки глас е толкова очакван, толкоз нужен!“ /от стихосбирката „Гимназия Родина“ – 1967 г./ са се включили 22 ученици.  Те са писали приказки, разкази, стихотворения, есета.

Иванета Пейкова, ученичка от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, зае първо място във възрастовата си категория /Х-XIIклас/. Сред класираните ученици, тя е единствената от Великотърновска област. Иванета е в XIIа клас, специалност „Хотелиер“. Нейният разказ  „Приказката за тук и сега” е изпреварил  есе от Монтана и разказ от Казанлък. Интересен е фактът, че всички в тази възрастова категория са абитуриенти. 

Учителят, мотивирал и подготвил Иванета,  е  инж. Славка Проданова.