Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция
Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция / снимки: DarikNews.bg
Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция
53061
Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция
  • Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция

Около 20 произведения на изкуството, дело на великотърновски художници, бяха изгорени в протестна акция в подкрепа на директора на Музея за съвременно изкуство в италианския град Касория - Антонио Манфреди. Нестандартният бунт е в знак на солидарност с този на италианския творец, насочен срещу липсата на обществена и държавна закрила за изкуството и се превърна в световна новина, след като получи подкрепа от художници в цяла Европа.

Акцията във Велико Търново се организира от арт група "Дупини" и се състоя пред Художествената галерия "Борис Денев", където на импровизирана клада бяха изгорени работи, предоставени от великотърновски художници. Сред тях бяха живописни платна и пластики, направени от Румен Димитров-Попа, Цвети Максимова, Румен Рачков - Дървесния, Катерина Милушева, Милен Джановски, Милко Божков, Константин Денев, Трифон Калфов, Дамян Бумбалов, Николина Джановска, Стефан Петков, Кристиян Лапчев, Росен Кръстев, Атанас Тотляков, Валентина Радева-Лапчева, Маргарита Рачкова, Георги Минчев.

Началото на акцията бе дадено с изгарянето на една фотографска творба на самия Антонио Манфреди, който е участвал в пленер на арт група „Дупини" през 2006 г. и която авторът с лично съгласие е предоставил за изгаряне за целите на протеста. Концептуално акцията завърши със събиране на пепелта от унищожените произведения на изкуството и изпращането й в Музея за съвременно изкуство в Касория.

Самите творци признаха, че им е било много трудно да се разделят със своите произведения, но го правят само в името на изкуството. Според запознати стойността на унищожените картини във Велико Търново възлиза на хиляди евро.

В звуковия файл може да чуете повече за протестната акция от Цвети Максимова, която е част от арт група "Дупини".

Музеят за съвременно изкуство в Касория (Италия) започна изгарянето на произведения на изкуството от постоянната си експозиция през март. Антонио Манфреди, директор на музея, пожертва своя собствена работа, с която е участвал на последното биенале във Венеция. Протестът е срещу разхищението на публични средства в Италия  и съкращаването на средства за култура, като мярка за справяне с кризата и липсата на реакция отстрана на  европейските и италианските политици. В момента в Музея за съвременно изкуство в Касория се съхраняват почти 1000 произведения на съвременното изкуство от цял свят. Поради бездушното равнодушие на институциите и администрацията за всички тях съществува риск да бъдат разрушени от огъня. Три пъти седмично в музея се изгаря по едно произведение на изкуството. Публичният апел на Антонио Манфреди е подкрепен с изгаряния на картини от художници в Уелс, Германия, Унгария, Чехия и се превърна в световна новина.