Холандски инвестиции в региона обеща посланик Карел ван Кестерен
Холандски инвестиции в региона обеща посланик Карел ван Кестерен / DarikNews.bg

Холандия е инвеститор №1 в България, стана ясно след среща на кмета на Велико Търново Румен Рашев с посланика на Кралство Нидерландия у нас Карел ван Кестерен. 1,3 млрд. евро са преките холандски инвестиции в страната ни за периода януари - ноември 2010 г., посочи посланикът.

Той бе на визита в старата столица по повод празника на града и обсъди с градоначалника възможностите за засилване на търговско-икономическите връзки между двете страни. Кметът запозна Карел ван Кестерен с няколко бъдещи проекта в региона - изграждане на Депо за битови отпадъци, строителство на Пречиствателна станция и Водно-електрическа централа. Посланикът е обещал да съдейства на заинтересовани холандски компании да инвестират в проектите.

Според холандския посланик най-добри са двустранните контакти в областта на образованието и обучението. Българите са най-бързо развиващата се група студенти в Нидерландия според статистиката, посочи Карел ван Кестерен. Посланикът е категоричен, че ще продължи и българо-холандската Програма за полицейско сътрудничество в сферата на борбата с трафика на жени и безопасността на движението.

Ограниченията за наемане на чуждестранни работници в Холандия ще се запазят до 2014 г., обясни още посланикът. Бълагрите, които искат да работят в Кралството, трябва да има работни визи. 1 240 холандски туристи са посетили Велико Търново през миналата година, а годишно в България идват около 50 000 холандци.