Гражданско обединение организира протести, кооператив и безплатен пазар
Гражданско обединение организира протести, кооператив и безплатен пазар / Дарик нюз
Гражданско обединение организира протести, кооператив и безплатен пазар
58611
Гражданско обединение организира протести, кооператив и безплатен пазар
  • Гражданско обединение организира протести, кооператив и безплатен пазар

Управлението да тръгне от народа, настоява неформална гражданска организация във В. Търново. „Обединение за глобална промяна" представи първата година от дейността си. На 11 ноември 2011 г. се събрахме пред сградата на Общината, включвайки се в Световния ден на протестите за глобална промяна. Допаднахме си група хора и започнахме да се срещаме. Така се оформи нашето сдружение", разказа Ани Велкова.

Участниците в обединението се събират всяка неделя от 18,00 часа в Център за личностно развитие на улица „П. Яворов", където дискутират различни теми.

„Събираме се като граждани, водени от желанието за промяна на цялата система, която не функционира. Структурата ни няма лидери, формирана е на принципа на пряката демокрация. Всички сме равни и вземаме решения с консенсус. За всяка асамблея избираме различен писар и модератор", разказа Светлин Тачев- студент по Политология във ВТУ.

За да покажат, че хората могат да са солидарни и да си помагат, те са си организирали кооператив, чрез който заобикалят прекупвачите. Избран на ротационен принцип човек от обединението се свързав с производители и купува хранителни продукти, като им предлага по- висока цена от тази на търговците. В същото време обаче стоката стига до включилите се в кооператива с 20- 30 % по-евтино от на пазара или в магазина.

Друга инициатива на сдружението са така наремените безплатни пазари, от които всеки може да си вземе нещо без пари, но е хубаво също да остави свой предмет.

Повече за инициативите чуйте от Светлин Тачев в звуковия файл.