Горнооряховчани се поклониха пред паметта и делото на Васил Левски
Горнооряховчани се поклониха пред паметта и делото на Васил Левски / netinfo

С тържествен ритуал в Горна Оряховица днес бе отбелязана 146-та годишнина от обесването на Васил Левски. Много горнооряховчани се събраха пред паметника на Апостола в кв. „Пролет” за да преклонят глава пред делото му. На почетен караул застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. Честването уважиха цялото ръководство на Общината и общински съветници. Да се поклонят пред Апостола дойдоха и много деца и ученици от горнооряховски детски градини и училища, както и граждани и представители на различни обществени организации.

Присъстващите на честването чуха стихотворението „На Левски“, в изпълнение на малката Виктория Дончева от ДГ „Ален мак“. Слово за Васил Левски произнесе директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. „Той обикаля и носи надежда. В него хората се взират и виждат повече светлина в бъдещето си. Те го обикват. Присъствието му е дълбоко и знаково. Народната работа, тази революция на сърцата, която той върши е тих, дълбок и съзидателен процес, погълнал много време, много търпение, риск и лишения”, каза в словото си Пламен Мадемов.

Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от запаса и резерва, политически партии, училища, детски градини, неправителствени организации и много граждани.

Годишнината от гибелта на Васил Левски утре ще бъде отбелязана и в селища на Община Горна Оряховица.