Горна Оряховица посреща млади театрали от пет държави
Горна Оряховица посреща млади театрали от пет държави / снимка: Община Г. Оряховица

От днес до 25 август Горна Оряховица ще бъде домакин на V-тия Международен фестивал на младежките аматьорски театри. Във форума ще вземат участие състави от Швеция, Унгария, Италия, Испания и България. Фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на Общината инж. Добромир Добрев под мотото „С изкуство срещу безработицата”.

Официалното откриване на театралния празник е в събота от 15.00 ч. в НЧ „Напредък-1869”. Веднага след церемонията публиката ще може да види изпълненията на театралните групи от Швеция,  Унгария и   Италия. От 17.00 ч. Младежки театър „Приятели” при Младежки дом Пазарджик ще представи постановката „Мечка”-комедия по А. П. Чехов.  От 18.00 ч. започва срещата с местните младежки неправителствени организации. Гости ще бъдат Вокален състав „Нова музика” и Младежки театър „Алтернатива” при НЧ „Напредък-1869”.

В неделя представленията започват от 15.00 ч. Първи ще се представят актьорите от втора театрална група на Унгария. В 15.30 ч. започва постановката „Ще ми станеш ли майка” на Детски театрален състав при НЧ „Пробуждане-1907” с. Тученица, Община Плевен. В 16.00 ч. започва представянето на театралната група от с. Гостилица, а от 16.30 ч. на групата от Испания. Официалното закриване и награждаване на победителите е насрочено за 17.00 ч. Изпълненията на театралите ще бъдат оценявани от тричленно жури в състав: режисьорът от Швеция Пера Шодерберг, унгарската актриса Мария Балогне и Милена Николова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” при Община Горна Оряховица. Ще бъдат раздадени общо 10 приза- на кмета на Общината; на журито; на публиката; за най-добра постановка;  за най-добра постановка на тема: :С изкуството срещу безработицата”; първа награда за спектакъл; награда на младежките аматьорски театри; награда за най-добро сценично присъствие; награда за мъжка роля и награда за женска роля.

Театралният форум ще завърши със забавния шоу-спектакъл „Клоунада” на Младежки театър „Алтернатива”, с художествен ръководител Симеон Христов.