Горна Оряховица почете паметта на Елена Грънчарова
Горна Оряховица почете паметта на Елена Грънчарова / снимка: Община Г. Оряховица

С възпоменателно шествие, организирано от Инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова", в Горна Оряховица бе отбелязана 90-та годишнина от кончината на смелата горнооряховчанка. Шествието започна от централната част на града, премина покрай родната къща на горнооряховската баба Тонка и завърши пред паметния знак на Елена Грънчарова в парк „Никола Петров", където бе отслужена панихида.

Елена Грънчарова е водач, който днешните политици биха нарекли европейски. Тя е човек с голямо сърце, раздал живота си за горнооряховчани, човек, чието име историята е записала със златни букви, каза пред присъстващите заместник-кметът Йорданка Кушева, която е съпредседател на Инициативния комитет.

С делата си, Елена Грънчарова е уникален пример за смелост и родолюбие. В историята тя остава като единствената ръководителка на два женски бунта-през героичната 1876 г. и през бурната 1918 г. Горнооряховчани нямат по-смела и по-достойна съгражданка от спасителката на града Елена Язаджиева Грънчарова, каза в словото си Елза Гарабетян, уредник на Историческия музей и съпредседател на Инициативния комитет.

Пред паметния знак на Елена Грънчарова бяха поднесени венци от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и от Инициативния комитет. По-рано през деня венец от името на кмета и председателя на Общинския съвет бе поднесен и пред паметника на Елена Грънчарова в „Алеята на възрожденците" в парк „Христо Ботев". На 24 февруари се навършват 90 години от кончината на безстрашната горнооряховчанка, спасила града от опожаряване.

Инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова" бе учреден през октомври миналата година от 16 горнооряховчанки. Сега те вече са 19. Първоначалната цел на Инициативния комитет бе да бъде поставен паметен знак на Елена Грънчарова в парк „Никола Петров". Месец по-късно целта бе реализирана. С финансовата помощ на Ротари клуб Горна Оряховица-Лясковец на 27 ноември 2012 г. бе открит и осветен паметният знак на смелата горнооряховчанка.

Работата на Инициативния комитет продължава с дейности, свързани със запазване жив спомена за видни личности, свързани с историята на Горна Оряховица и Република България. В тази връзка след панихидата в памет на Елена Грънчарова историкът Йордан Димитров посочи къде точно са били гробовете на Никола Петров и Отто Хорейши, преди преместването на старите горнооряховски гробища и превръщането им в парк.