Гергана Баръмова с летящ старт на Европейското първенство за глухи
Гергана Баръмова с летящ старт на Европейското първенство за глухи / снимка: Спортна федарация на глухите в България

Великотърновката Гергана Баръмова бе избрана да изведе българския национален отбор при откриването на Шестото европейско първенство по бадминтон за глухи. Олимпийската шампионка от Тайпе бе начело на тима ни при дефилирането на 12-те отбора участници.      

На официалната церемония, състояла се в спортна зала "София",  присъстваха заместник- министърът на спорта доц. Лазар Каменов, наскоро избраният за президент на Европейската спортна организация на глухите (EDSO)- Бьорн Рьоне, вече бившият президент- французойката Изабел Малауре, членът на Изпълнителния комитет- Доган Йоздемир (Турция), както и ръководството на Спортната федерация на глухите в България, водено от председателя Николай Николов.

Българските бадминтонисти направиха отличен старт в шампионата, като записаха три поредни победи в отборната надпревара в предварителната група "Б". Нашите удариха Австрия с 5:0, Германия с 4:1 и Великобритания с 5:0.

Така решителен за първото място в групата се оказа мачът с Литва. Георги Антов при мъжете регистрира загуба с 1:2 от Даускуртас. Гергана Баръмова възстанови равенството, като бе безапелационна срещу легендата Кристина Довидайтите, отнасяйки я с 2:0 гейма. При двойки мъже Антов и Гетов очевидно не бяха на нивото на съперниците си Даускуртас/Довидайтис и загубиха с 2:0.

Баръмова и Силвия Чапкънова отново върнаха надеждите ни за крайна победа, като направо премазаха женския тандем на противника Новк/Пакулните с 2:0  гейма, давайки им само 8 точки. В решаващата среща при смесените двойки Гетов и Колицова не успяха да се справят с Довидайтис/Довидайтите и паднаха с 2:0. Загубата остави националите ни втори в подреждането и ги изпрати на четвъртфинал срещу Русия. Съперниците им записаха три победи с по 5:0 в предварителната си група, срещу отборите на Турция, Украйна и Гърция.