Фотоси на италиански фотограф ще покаже търновският музей
Фотоси на италиански фотограф ще покаже търновският музей / DarikNews.bg, архив
Фотоси на италиански фотограф ще покаже търновският музей
38182
Фотоси на италиански фотограф ще покаже търновският музей
  • Фотоси на италиански фотограф ще покаже търновският музей

Изложба на италиански фотограф ще гостува на Регионалния исторически музея във Велико Търново по инициатива на Посолството на Италия у нас. Шефът на музея Иван Църов е получил писмо с предложението от италианското посолство.

Експозицията е озаглавена „Едно пътуване из Балканите" и събира над 120 фотографии на италианеца Лучано Морпурго. Чернобелите и монохромни фотографии са заснети в периода 1935 -1936 г. и отразяват срещите и преживяванията на Морпурго от пътуванията му из Балканите и други места. Правени са снимки в България, Румъния, Турция и Гърция.

Изложбата ще бъде представена пред великотърновци за празника на града - 22 март или през месец май, когато е празникът на музеите, уточни Иван Църов.

Лучано Морпурго е роден в Сплит през 1886 г. Започва да се занимава професионално с фотография през 1915 г. в Рим. Признат е за един от най-значимите италиански фотографи на 20 век като неговото творчество включва около 60 000 негатива.

Изложбата е съвместен проект на Централния институт за каталогизиране и документиране при Министерство на културното наследство на Италия, Посолството на страната у нас, Италианския културен институт в София и българското Министерство на културата.

Фотосите показват много български лица от онези години, както и някои емблематични места в нашата страна. Има и няколко снимки, направени от италианеца в Търново, на които могат да се видят Женският пазар и хълмът Царевец, каза Иван Църов.

Чуйте повече в звуковия файл.