Емил Денев: Да бъда спортист №1 на родния ми град е най-голямото признание за мен
Емил Денев: Да бъда спортист №1 на родния ми град е най-голямото признание за мен / DarikNews.bg
Емил Денев: Да бъда спортист №1 на родния ми град е най-голямото признание за мен
48300
Емил Денев: Да бъда спортист №1 на родния ми град е най-голямото признание за мен
  • Емил Денев: Да бъда спортист №1 на родния ми град е най-голямото признание за мен

Емил Денев бе избран за Спортист №1 Община Велико Търново за 2011 г. Автомобилният ас на "Ви Джи рали тим" изпревари с по- малко от 3 точки европейския шампион по културизъм Христомир Христов. Окръжният прокурор се занимава с автомобилен спорт от 33 години, а вече 23 без прекъсване се състезава. През отминаващата година той се класира пети в генералното подреждане на рали- шампионата и вдигна шампионската купа в своя клас.

- Г-н Денев, как приемате избирането ви за Спортист № 1 на Велико Търново за 2011 г.?

- За мен е неочаквано, изключителна чест е да съм в десетката. Всеки един от номинираните е достоен да бъде № 1 на В. Търновдо. Лично за мен това е изключително признание за годините труд, положени в автомобилния спорт. Силни сезони с успехи съм имал и преди, но съм се състезавал за клубове извън Велико Търново, за това не съм участвал в анкетата. За мен е най- голямо признание и чест да съм Спортист №1 на родния ми град. Това е връх в кариерата на всеки един спортист.

- Каква година изпращате?

- Много трудна, но и много плодородна. Искам да благодаря на целия ми екип, който бе с мен през годините. Победите нямаше как да дойдат  без помощта на приятелите от нашия спортен клуб, без хората, които ми помагаха, без подкрепата на семейството и колегите ми. Благодаря на навигатора ми Боби Ненов, на механиците Данчо, Кольо и Цецо. Без всички тях успехът е немислим.

- Кое бе най-трудното ви състезание през сезона?

- Няма лесно състезание. Всяка една победа е резултат на големи усилия, на лишения, на много труд и риск в нашия спорт. Затова ми е много трудно да отделя някое от състезанията, но например „рали Ю" в Сърбия бе с много силна конкуренция, караха пилоти от различни страни. Въпреки, че бе оспорвано успяхме да се представим добре, но пак казвам  трудно бих откроил едно състезание.

- Какво очаквате от следващия сезон?

- Възнамерявам да защитя титлата си от рали- шампионата на България. Ще карам само на рали това са възможностите на нашия клуб, и евентуално в кръга от пистовия шампионат, който ще бъде във Велико Търново пред родна публика.

- Има ли вариант да смените автомобила?

- Не ще продължа да се състезавам с моето "Рено Клио".

- Как успявате да се борите с тимове спонсорирани от мобилните оператори, тютюневи и петролни компании?

- Средствата с които разполагам са оскъдни и скромни. Аз съм пилотът в рали- шампионата с най- малък бюджет, но имам максимум резултати. На пето място съм в генералното класиране на една точка след Ясен Попов, чиито спонсори са М- тел. Едно състезание- рали "Сливен", в което не успях да стартирам щеше да ми донесе четвъртото място в генералното класиране, но така е в спорта. Не съжалявам щастлив съм, че с екипа ми постигнахме тези резултати.

- Пропуснахте стартът в Сливен, заради щастлив личен повод?

- Така е малката ми дъщеря сключи граждански брак на същата дата. Има приоритети в живота, които не бива да се пренебрегват. Желая на младото семейство да са щастливи и им благодаря за подкрепата.

- Малцина знаят, че на практика сте от малкото пилоти, които сами си осигуряват средствата?

- На всички спортисти им е много тежко, за това благодаря на кмета Даниел Панов за решението му да увеличи средствата за подпомагане на спорта. Считам, че най- много внимание трябва да се отдели на младите спортисти, защото те са нашето бъдеще и лицето на града. Трябва да се дадат пари за базите и да се възстанови статутът на спортното училище. Футболният клуб трябва да намери мястото си в "А" група. Всички спортове трябва да бъдат подпомогнати адекватно и пропорционално. Разбира се, че е въпрос на финанси, но когато има желание те могат да се разпределят равномерно и заслужено.

- Отправихте доста критики към предишното ръководство на Федерацията по автомобилизъм. Вече има ново. Какво очаквате от него?

- Надявам се, че нещата ще се подобрят в сравнение с миналите години. Не може да се отрекат заслугите на предишния Управителен съвет, постигнал много на световно и европейско ниво, но е време да управляват хора от нов тип, с други амбиции. Радвам се, че избрахме тези, които ние пилотите подкрепихме.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.