Джаз и суинг звучат три вечери край Асеневци
Джаз и суинг звучат три вечери край Асеневци / снимка: организатори

Този сезон по улиците на старата столица ще са на мода лятната, леко широка рокля на точки за жените, а за мъжете сандалите и костюмът, както и шапката тип бомбе... защото суингът отново ще диктува модата. "Време за суинг" е мотото на тазгодишното издание на Диски джаз феста във В. Търново, който ще се проведе от 11 до 13 юли на сцената край паметника Асеневци. Шестото поред издание ще събере седем джаз и суинг формации. В основата на фестивала стои фондация „Дикси джаз фест” и Емил Костурков, който е шеф на организацията и ръководител на „Роял дикси бенд”. Фестивалът тази година преминава и под мотото „30 години Роял дикси бенд”.

Официалното откриване е тази вечер от 19,30 часа, когато под паметника на Асеневци ще бъде подредена фотографска изложба. Експозицията ще представи 18 големи снимки на изпълнители, участвали в предишните две издания на фестивала. Фотосите са подбрани от 1500 кадъра, правени през 2011 и 2012 г. от трима фотографи – Генчо Петков, Никифор Тодоров и Теодор Калушков. Веднага след изложбата в 20,00 часа ще започват изпълненията. Първата вечер на сцената край Асеневци ще свирят Дикси бенд Тетевен и Венци Благоев бенд и приятели със солисти Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.

На 12 юли концертът е с начало 20,00 часа, включени са изпълнения на Градския духов оркестър на Велико Търново с диригент маестро Владимир Бошнаков. В петъчната вечер ще се представят още великотърновският Роял дикси бенд и примата на българския джаз Стефка Оникян.

В събота на 13 юли, отново в 20,00 часа на сцената ще излязат Румен Халачев квартет с един от най-добрите български басисти Митко Карамфилов, а “Сентиментал Суингърс” и Михаил Йосифов секстет ще закрият фестивала. В тазгодишното му издание ще участват 82-ма музиканти, а през шестте години са се изявили над 500 джазмени.
Около 4000 зрители всяка година събира фестът край паметника на Асеневци. Такива са очакванията на организаторите и това лято.

Очаква се следващите издания да имат петдневен формат, като бъдат разширени с майсторски класове на наши и чуждестранни джаз изпълнители, посочи адвокат Николай Илчев, който е член на организационния екип на фестивала. Според общинския съветник Мирослав Трифонов джаз фестът е една от емблемите на Велико Търново по пътя към Европейска столица на културата. По думите му този фестивал привлича най-много гости от цялата страна, наред със „Сцена на вековете”.

Тази година джаз фестът получи финансиране от Общината в размер на 9 985 лв., спечелени по проект за културни инициативи. Всички концерти са с вход свободен.