Дружинки тръгват на лов за дива свиня
Дружинки тръгват на лов за дива свиня / www.sxc.hu

Ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня се открива тази събота, 5-ти октомври. Сроковете за ловуване на дивеч са разписани в Закона за лова и опазване на дивеча.

Във връзка със старта на лова Изпълнителната агенция по горите напомня за задължителните правила, които трябва да спазва всеки ловец по отношение на безопасността, за да няма инциденти. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов, като глобата за нарушители е от 200 до 2 000 лв. При повторно нарушение, санкцията е от 3 000 до 5 000 лева.

Всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч, трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи, те ще бъдат глобявани със 100 до 500 лева. При използване на гладкостенно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети.

Очаква се днес всички дружинки да се съберат и да отпразнуват откриването на ловния сезон. Общо 31 са дружинките към великотърновското Ловно-рибарско дружество „Сокол”. В тях членуват над 1100 ловци, сред тях и няколко все още активни 80-годишни мъже. Най-голяма е Килифаревската дружинка, в която ловуват около 80 авджии.