Доброволци изчистиха паметника на Асеневци, нашарен с графити
Доброволци изчистиха паметника на Асеневци, нашарен с графити / снимки: СБХ - В. Търново

Великотърновски художници и доброволци изчистиха паметника на Асеневци, нашарен с графити. Каменните скулптури край монумента бяха обрисувани преди два дни от неизвестни вандали. Те надраскаха с боя върху паметника и провокативни надписи.

Акцията по изчистването на емблематичния за града монумент бе организирана от местното представителство на СБХ, със съдействието на Община Велико Търново. Художниците изразиха и своята позиция срещу вандалския акт. Те са категорични, че това не е изкуство, не е акт на хора на изкуството, нито начин за изразяване на гражданска позиция и протест.

В почистването тази сутрин участваха около 20 души - художници от Велико Търново и Плевен, представители на Художествената галерия „Борис Денев", Регионалния исторически музей и други културни институти в града, а така също млади хора и студенти. Мотото на инициативата бе „Да започнем 2014-та НА ЧИСТО".

В акцията, подкрепена от Община Велико Търново, се включи и заместник-кметът по културата Ганчо Карабаджаков. Доброволците изчистиха графитите на ръка с разредители, а накрая паметникът бе измит с водоструйка, осигурена от Общината.

Кметът Даниел Панов благодари на всички, които участваха в акцията по почистването на паметника на Асеневци. Община Велико Търново остро осъди вандалската проява и предприе необходимите мерки по изчистването на знаковия за града монумент.

Доброволци изчистиха паметника на Асеневци, нашарен с графити
netinfo