До месец излиза решение по делото БЕТА
До месец излиза решение по делото БЕТА / netinfo
Великотърновски апелативен обяви за решаване делото „ БЕТА” по така наречената Суданска сделка за контрабанден износ от военния завод в Червен бряг. Съдът ще се произнесе с решение в законовия срок.
Делото във въззивната инстанция се гледа по протест на прокуратурата и по жалби на подсъдимите против присъда на Плевенски окръжен съд.
През март тази година съдът в Плевен призна за виновни бившите изпълнителни директори на „БЕТА” – Червен бряг Людмил Георгиев и Руслан Иванов и председателя на търговско-стопанска кооперация – Казанлък Николай Кратунков.
Те бяха осъдени за незаконен износ за Судан на стоки с двойна употреба за над 1 милион лева.
Георгиев е осъден на 12 години лишаване от свобода и 14 години лишаване от право на заема ръководна държавна длъжност. Иванов получи присъда от 10 години лишаване от свобода и 12 години лишаване от право да заема ръководна държавна длъжност, а Кратунков – на 10 години лишаване от свобода и 5 години лишаване да заема ръководна държавна длъжност. Тримата са осъдени солидарно да заплатят 1118905 лв за нанесената щета на предприятието и глоба в размер на 150000 лв. за всеки един от тях.