До края на май изплащат субсидиите на животновъдите по програма Де минимис
До края на май изплащат субсидиите на животновъдите по програма Де минимис / Дарик нюз
До края на май изплащат субсидиите на животновъдите по програма "Де минимис"
72162
До края на май изплащат субсидиите на животновъдите по програма "Де минимис"
  • До края на май изплащат субсидиите на животновъдите по програма "Де минимис"

На 7 май министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков свиква спешен съвет на управата на фонд “Земеделие”. Причината е, че са гласувани 11 милиона лева по програмата „Де Минимис” за изхранването на селскостопанските животни- майки, в това число крави, биволици, кози и овце през 2014 г., но са обещани 15 милиона лева. По- рано днес земеделският министър откри Третия национален събор на овцевъдите в България, който се провежда до Петропавловския манастир над Лясковец.

“Търсим възможност за тези четири милиона лева повече и мисля, че ще я намерим, до края на май ще започнем изплащането на субсидиите по програмата”, каза проф. Греков.

Министърът на земеделието призна, че животновъдството като отрасъл не е в цветущо състояние и държавата му е длъжник. Той очерта пакет от мерки, които Министерството е предприело за подобряване на ситуацията. Сред тях е заповед, според която ливадите и пасищата от държавния поземлен фонд трябва да се предоставят с предимство на животновъдите, навременно плащане на единица площ и промяна в наредбата за частно практикуващите ветеринарни лекари. До края на юни ще бъде готова нова методика за получаването на акциза върху газьола, която ще облекчи животновъдите и зеленчукопроизводителите, информира още министър Греков.

Чуйте го в звуковия файл.

Не е засечена нито една негодна пратка агнешко месо по време на масираните проверки в навечерието на Гергьовден, съобщи още министърът на земеделието и храните. По думите му е налице постепенно излизане на продажбите на агнешко от сивия сектор, тъй като самите животновъди предпочитат да фактурират своите продажби. „Самият аз си купих агнешко месо от магазин на цена 13.50 лв. за килограм, което за мен е нормална цена”, отбеляза той.