Близо 3000 смениха личния си лекар
Близо 3000 смениха личния си лекар / Дарик - архив
Около 50 лекари от БАЗА II на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново подкрепиха националния протест срещу насилието над медицински специалисти. Точно в 12.30 часа персоналът на всички отделения в Стара болница излезе, за да изрази недоволството си от липсата на наказания за тези, които посягат на здравни работници по време на изпълнение на служебните им задължения.
 
„Тези хора задължително трябва да понесат отговорност. Трябва да има промени в Наказателния кодекс. Нека тези, които са агресивни към медицинския персонал, да полагат общественополезен труд в болницата – да работят в патоанатомията, да чистят градините, да носят пациенти, да помагат в гледането на пациенти. И без това има недостиг на персонал“, посочи д-p Мaя Пoпoвa, пpeдceдaтeл нa Tepитopиaлния кoopдинaциoнeн cъвeт нa фeдepaциятa нa синдикатите в здравеопазването при КНСБ зa областта.
 
Д-р Олга Пенева, председател на ТЕЛК – Велико Търново, сподели случай от вчера, при който 11-годишно дете със синдром „акушерска ръка“, е посегнало на майка, със здравата си ръка, пред трима лекари от ТЕЛК. „Ние имаме паник бутон и при нужда звъним на 112. Доволни сме от Полицията. Полицаите пристигат на време, но агресията от ден на ден става все по-голяма“, допълни д-р Пенева.
 
„Ние имаме задължения и правото да лекуваме, а единственото, което имат пациентите, са техните права. Но пациентите също трябва да имат задължения към своето здраве“, допълни д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология.
 
Лекарите коментираха и жестокия побой над д-р Албена Гагова oт столичната болница "Шейново". Преди дни тя беше пребита от бащата на новородено бебе, защото е отказала да му даде плацентата. Началникът на Отделението по акушеро-гинекология доц. д-р Светлозар Стойков отбеляза, че това е много тъжно и жалко, защото може да се случи само в България.
 
„Това варварско действие от страна на бащата на детето е еманация на интелектуалния потенциал и духовността на българина. Моралните устои на този човек са много ниски, ако въобще ги има. Аз не знам къде е расъл, в какво семейство, кой го е възпитавал, но няма никаква житейска логика в действията му. Когато видиш човекът, който е оперирал жена ти и те е дарил с дете, е логично да му целунеш ръка, да му се поклониш ниско, вечер преди да си легнеш да го споменеш в молитвите си. А този човек при първата си среща с лекарката я е нокаутирал. Тук става въпрос и за психическата травма, не само за физическата. Смешното е, че за да направи този човек това нещо, той се чувства ненаказан от системата. Защо не е наказан? Защото съдебната система, която е независима от нищо, се оправдава с това, че законите не са перфектни. Законодателната власт, в лицето на парламента, казва, че кове закони всекидневно. Преди година инкриминираха всякакво посегателство над медицински лица, но аз не видях за тази една година някой да влезе в затвора и да понесе последствията от това, което е направил. Ако няма закони, ако няма парламент, ако няма  законодателна власт – безчинствата ще продължават и това няма да е последният случай, както не е и първият”, категоричен бе д- Стойков.
 
Той изрази съпричастност с трагедията и отбеляза, че „Шейново” е елитна болница, в която стават най-много раждания в България. „Не мога да си обясня как този човек си позволява посред бял ден да бие лекар. Да не говорим, че става въпрос за центъра на София. Какво да каза за областните болници, където няма никаква защита?”, каза д-р Стойков. Според него след 10 години няма да има лекари в България. „Ако аз доживея след 10 години да се надсмивам над българското здравеопазване и на цялата система, ще бъда много доволен. Няма сила, която да задържи един млад човек в тази държава. Аз съм горд, че съм задържал тук поне 6 човека, но не знам дали това е правилното”, обобщи началникът на Отделението по акушеро-гинекология.