Цената на яйцата през март била двойна спрямо 2011-а
Цената на яйцата през март била двойна спрямо 2011-а / снимка: Impact Press Group, архив

Цената на яйцата през март тази година е била със 100% (0,16 лв.) по-висока в сравнение със същия месец на миналата година. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От средата на февруари започна рязко поскъпване на яйцата, като през първата седмица на март те достигнаха пикови за последните години стойности - от 0,33 лв. за брой. Поскъпването на яйцата само от средата на февруари до средата на март е било 50%, сочи още анализ на данните. През последните две седмици обаче цената на яйцата пада и вече се търгуват за 0,29 лева за брой.

Само пред дни експерти от Съюза на птицевъдите в България увериха, че по Великден ще ядем най-евтините яйца в Европейския съюз. Те прогнозираха, че по цена на производител, яйце от клас „L" ще бъде с цена между 0,20 и 0,25 лева.

По думите на Ивайло Гълъбов от съюза намалението е най-вече функция на пазара. През последния месец българските производители насочили по-голяма част от продуктите си към българския пазар, вследствие на което цените се понижили. От Съюза на птицевъдите припомниха, че са поели ангажимент да стимулират потреблението на яйца за предстоящите великденски празници и допълниха, че едно такова понижение на цените щяло да повиши консумацията на яйца.

Според Гълъбов предвидената за 2012 г. субсидия от около 30 млн. лева за бранша може да изиграе много голяма роля за това да се продължи тенденцията у нас цените на яйцата да са най-ниски в Европа. „Не можем да говорим за конкретни цени", категорични са обаче от съюза. Птицевъдите увериха, че в момента няма внос на яйца в страната. Стана ясно обаче, че през изминалата година сме внесли около 42 милиона яйца, при 150 милиона изнесени.

Според статистика, представена от експертите, от 5 милиона кокошки през 2008-а, в България днес официално са регистрирани 2,3 милиона. По думите на Гълъбов една от основните причини за намаляващия брой са изискванията за хуманно отношение към носачките. Хуманното отношение към кокошките струвало между 30 и 40 лева на бройка.

Индексът на тържищните цени се покачи в средата на март до рекордните 1,540 пункта. От средата на месеца цените на някои хранителни стоки започнаха да намаляват и индексът падна с около 3% до 1,494 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.