1 май - Международен ден на труда
1 май - Международен ден на труда / БСП
„БСП за България” искат промяна в проекта за Здравната карта. Това съобщи по време на пресконференция народният представител от Великотърновски многомандатен район Весела Лечева. Тя отбеляза, че партията има алтернатива както в сектор "Здравеопазване", така и в други сектори от държавната политика.

"Моделът за алтернативно управление на България по секторни политики ще бъде представен на разширен форум на Националния съвет на БСП до края на месец юни. Основните сектори, по които ще предложим алтернативно управление са сигурност, здравеопазване, образование и демографска политика", съобщи Весела Лечева.

На пресконференцията присъстваха народният представител от БСП Валентин Ламбев и народният представител от гражданската квота на партията пров. Георги Михайлов.

„Предлагаме новият проект на Здравната карта да бъде преработен, професионално обсъден и да бъдат по всякакъв начин защитени интересите на българското здравеопазване – областните, общинските и университетските болници. Ясно е, че трябва преструктуриране на болничната помощ, че са променени демографските наличности в страната, но това не може да стане само с икономически методи. Не може да се повтаря непрекъснато, че балансът на цифрите може да реши проблемите на здравеопазването”, допълни депутатът.

Според проф. Михайлов картата е само една форма на визия върху състоянието на здравеопазването в страната. "Здравната карта не е инструмент за решаване на проблемите. Инструментът за решаване е финансирането на здравната система. Финансирането с клинични пътеки, с болници търговски дружества, с неоценен труд на медицинските специалисти  е дълбоко порочно. Това искаме да променим. Имаме свой модел и ще го представим на обществото в края на юни”, заяви проф. Георги Михайлов.