Близо 400 деца са се водят на отчет в Детска педагогическа стая във В. Търново
Близо 400 деца са се водят на отчет в Детска педагогическа стая във В. Търново / netinfo

395 деца са се водят на отчет в Детска педагогическа стая през настоящата година, съобщи инсп. Гергана Маринова от Детска педагогическа стая към Областната дирекция на МВР във Велико Търново. От тях 40 са регистрирани за извършени престъпления, срещу 23-ма за предходната година. Останалите се водят на отчет заради хулигански прояви или съпричастност към различни нарушения или зависимости.

Сред най-масовите престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни, са кражбите на вещи и пари. Обичайно от училище се крадат таблети, мобилни телефони и пари. При грабежите, извършени от нападатели, ненавършили пълнолетие, най-честите жертви са възрастни жени или деца, тъй като са и най-беззащитни.

Засилва се агресията сред подрастващите в училище, алармират още инспекторите. Напоследък са масови жестоките сбивания с наранявания в клас. Пада възрастовата граница сред малките побойници, информират още от Детска педагогическа стая. Докато до скоро в сбивания и агресивни нападения са участвали ученици от 7-8 клас, сега вече жестокост и агресия проявяват петокласници.

Употребата на наркотици също е сред тревожните тенденции. Има вече случаи на натровени деца с амфетамин, алармират още инспекторите. От засечените случаи, четири непълнолетни са станали жертва на наркотиците в училище, а 51- извън учебните заведения. За изминалата учебна 2015/ 2016 година са проведени 385 образователни лекции в общо 582 паралелки във всички общини на великотърновска област.

Лекциите са изнесени от 58 полицейски служители и инспектори и са били на теми, свързани агресията в училище, домашно насилие, трафик на хора, наркотици и др. Те са провеждани с ученици от IV – ти до X-ти клас.