Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори
Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори / netinfo
Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори
31145
Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори
Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори
  • Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори
  • Антените ни са безопасни, твърдят мобилните оператори

 Електромагнитните вълни от базовите станции са безвредни за човешкото здраве, когато са под нивата на международно приетите ограничения, заявиха на информационна среща във В. Търново, представители на трите мобилни оператора у нас. Те направиха замервания в централната част на града, показали мощности далеч под нормите. Стандартите в България са от 45 до 100 пъти по- строги от тези в повечето страни от Европейския съюз, съобщиха още експертите. Поставянето на всяка антена се предшества от издаване на разрешение от Министерството на здравеопазването, с изготвянето на което са ангажирани 15 различни институции.

«Всяка изкуствена технология излъчва вълни, които могат да бъдат вредни», коментира Мишел Израел- представител на Световната здравна организация за България в областта на електромагнитните полета, който участва в срещата.

 Чуйте повече в първия звуков файл.

 На територята на В. Търново в момента работят общо 38 базови станции на трите мобилни оператора. Те са конструиране според изискванията за безопасност, а оборудването им е еднотипно с това на станциите в Западна Европа. По всички показатели те са базопасни, както за живеещите в блока върху който са монтирани, така и за съседите им в близките сгради, гарантираха представителите на операторите. Станциите излъчват в хоризонтална равнина, успоредна със земната повърхност, а не надолу към живеещите в сградата, бе обяснено още по време на дискусията.

 Веднага след работната среща на терасата на Общината екип на Световната здравна организация за България измери показателите на излъчване. При норма от 10 микровата на квадратен сантиметър бяха отчетени 0,4 микровата.

 Чуйте още във втория звуков файл.

 Протоколите с резултатите от измервания от 2005 г. насам във В. Търново бяха предадени на заместник -кмета на общината Йордан Грозданов.