Александра Йорданова от Горна Оряховица и Емел Бейдатова от Велико Търново са финалисти в състезанието Пазим езика си
Александра Йорданова от Горна Оряховица и Емел Бейдатова от Велико Търново са финалисти в състезанието Пазим езика си
Състезанието по правопис е организирано от гражданското сдружение „Живата вода на България" с председател Десислава Радева
Деца от различни краища на страната се класираха за втория тур на националното състезанието по правопис „Пазим езика си“ за V и за VI клас, който се проведе на 20 април. 

Състезание „Пазим езика си“ в Община Несебър

На финала на надпреварата, организирана от гражданското сдружение „Живата вода на България“с председател г-жа Десислава Радева, ще се съревновават 14 ученици – по 7 във всяка възрастова група.

Те са показали най-добри резултати сред 4500-те регистрирани участници и са от градовете Пазарджик, Харманли, Горна Оряховица, Перник, Хасково, Мездра, Петрич, София, Шумен, Куклен и Велико Търново. 

Маратон на четенето „Четяща България - Четящ Свищов“ 2019 (ПРОГРАМА)

Петокласничката Александрина Йорданова от ОУ "Иван Вазов" в Горна Оряховица и шестокласничката Емел Бейдатова от ОУ "Христо Ботев" в старата столица са финалисти в състезанието "Пазим езика си" от област Велико Търново.

Заключителният кръг ще се проведе на 11 май, от 09:00 часа в театралната зала „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Знанията на децата ще бъдат проверени от експертно жури пред родители, учители и гости.

Председател на комисията е проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни членове са проф. Татяна Ангелова, също от СУ „Св. Климент Охридски“, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

По традиция състезателите ще се изправят пред две задачи. В първата ще трябва да покажат знанията си за правописа и пунктуацията. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.

Всички участници ще получат грамоти, а първите трима във всяка от двете възрастови групи ще си тръгнат със специални награди.