Актове за храни без етикети и лоша хигиена съставят най-често инспектори
Актове за храни без етикети и лоша хигиена съставят най-често инспектори / netinfo
Близо 1000 проверки на хранителни обекти направи РИОКОЗ Велико Търново през изминалия месец. Съставени са 10 акта за нарушения - предимно за продажба на храни без етикети и лоша хигиена.

Заради неизпълнени предписания е спрян от експлоатация склад за търговия на едро на ЕТ “Каро” във В. Търново.

През месец октомври за микробиологични показатели в храни са взети 100 проби. Отклонения са констатирани в 6 от пробите- наличие на микроби в лед.

През периода са взети 55 проби за съдържание на готварска сол, като само в една е открито отклонение от нормата.

В етикетите на 200 лакове за нокти, в четири магазина в Старата столица, е открит забранен химически елемент.

Хигиенните инспектори са ги спрели от продажба и са информирали РИОКОЗ София, тъй като лаковете са доставени в магазинната мрежа от вносител, работещ в складова база “Илиянци”. Допълнителната проверка е показала, че е допусната грешка в превода на съдържанието от китайския етикет на английски,а след това и на български и е наложена глоба на вносителя за допуснато нарушение в етикирането.

Актовете, съставени на нехранителни обекти през октомври са пет– за неизпълнение на предписание, за тютюнопушене, за допускане на отклонения от микробиологичните показатели на водата в с. Масларево и за лоша хигиена в компютърен клуб в село Камен.
Направени са проби за съдържание на нитрати във водата на 47 населени места.

Повишено съдържание на манган е констатирано в Свищов. За тежки метали са изследвани девет проби от грозде и карфиол, а за пестициди - 34 проби на грах и грозде от Кооперативния пазар и магазинната мрежа в старата столица. Не са констатирани отклонения.