400 деца дават старт на Лятната полицейска академия
400 деца дават старт на Лятната полицейска академия / netinfo
Лятна полицейска академия за деца и младежи стартира край Велико Търново. За осма поредна година стотици деца ще станат част от серията от занимания, които ще се провеждат през цялото лято в 20-те младежки центрове в населените места от общината. Над 400 малчугани и ученици ще дадат старт на инициативата в утрешния ден – 22 юни. Откриването е в 10,30 ч. на стадиона в Килифарево. Атрактивна презентация ще направят децата от клуба на младия огнеборец в с. Самоводене. Демонстрации са подготвили и от Областната дирекция на МВР.

Лятната полицейска академия е дело на Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, ОД на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Подкрепа оказват от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Съюза на пивоварите в България и Националния военен университет „Васил Левски“.

По време на откриването Съюзът на пивоварите ще отличи най-добрите творби в конкурс за рисунка, в който участваха деца от 20 населени места общината. Неправителствената организация ще обяви и кои са четирите проекта на младежките центрове, получаващи финансиране по програма „Устойчиви инициативи и партньорство“.

През летния сезон децата и младежите, станали част от инициативата „Лятна полицейска академия“, ще узнаят кои са най-разпространените престъпления и как да се предпазят от тях, как да противодействат на агресията, как да се пазят от трафик на хора и какви са правилата за безопасността на движението. Ще има и серия от занимания по оказване на първа помощ, за реакция при пожари и други бедствия. Кампанията акцентира също върху спорта, здравословния начин на живот и създаването на приятелства.