30 картини показва във Велико Търново художникът Никола Манев
30 картини показва във Велико Търново художникът Никола Манев / netinfo

30 картини на световноизвестния български художник Никола Манев са подредени в галерия "Кавалет", която се помещава в Хан "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия.

За откриването на изложбата снощи в старата столица пристигна самият творец, заедно с поетесата Елка Няголова и цигуларят Владимир Владигеров. Те бяха поканени в първата от поредицата вечери на изкуството, които организира ръководството на хана.

Картините са рисувани през последната една година. Голяма част от тях са акварели, рисувани върху корк. Техниката съм усвоил от Васил Стоилов и Йордан Гешев, сподели художникът. Никола Манев показва още свои пастели, масла и картини, смесена техника.

Художникът смесва в картините си материя, пространство и светлина. Експозицията ще остане отворена за посетители до края на август. Манев работи с варненската галерия "Кавалет" повече от 30 години. От дълги години той живее и твори в Париж, но признава, че Велико Търново е любимият му български град. Влюбил се в него преди 6 години, когато за известно време живял и рисувал в Синята къща.