30 години от създаването си отпразнува най-успешният български карате клуб Калоян
30 години от създаването си отпразнува най-успешният български карате клуб Калоян / DarikNews

Най-успешният български клуб по карате до "Калоян" отпразнува 30 години от създаването си във Велико Търново. Десетки приятели на клуба изпълниха Музикално драматичния театър "Константин Кисимов" в петък, за да бъдат част от празненството. Юбилярите ги посрещнаха с тържествен концерт и демонстрации на бойното си майсторство, направени от възпитаниците на сенсей Севджан Мехмедова и Цветомир Маринов. След концерта инж. Петрозар Шолев раздаде индивидуалните награди. За особен принос в развитието и популяризирането на клуба бяха отличени Ганчо Даскалов, Петър Колев, Димитър Йорданов, Румен Димитров, Севджан Мехмедова, Цветомир Маринов, Румяна Начева и др.

От ръководството на клуба изказаха специална благодарност подкрепата през годините на Община Велико Търново в лицето на кмета д- р Румен Рашев и главния секретар Мина Илиева. Естествено, ветераните на каратето в старата столица си припомниха и първите му стъпки, довели по- късно до хегемония от осем поредни години, в които калоянци са №1 у нас, до безброй медали и купи от първенства и турнири.

Първите организирани занимания по карате и бойни изкуства се провеждат във В. Търново през октомври 1980 г. В залата на покрития плувен басейн на Радиотехникума инж. Петрозар Шолев събира група студенти. Най- изявените между тях са Илко Трайков от Асеновград, впоследствие дългогодишен началник на полицията, Господин Бабамов от Харманли настоящ президент на федерацията по бойно изкуства- КУДО и т.н.

Сред първите присъединили се към заниманията са настоящият общински съветник Румен Димитров и Георги Георгиев още ученици в Радиотехникума, Кръстьо Маринов и сегашният шеф на Евроком-Царевец Валентин Реков и Александър Петров. Те са първите състезатели и инструктори в „Калоян". През 1981 г. от бившия СССР се завръща Стефан Енчев, който като студент тренира карате в Москва, който също допринася много за техническото и организационното израстване на групата по карате.

През 1982 г. по настояване на органите на Народната милиция всички те стават доброволни отрядници. В следващите години главния инструктор инж. Шолев участва в международен семинар по карате в Унгария и защитава черен пояс в Братислава. Първото участие на състезателите в международен турнир по карате е през 1984 г. в Търнава.

Първият официален президент на клуба е инж. Никола Бакърджиев, тогава генерален директор на Строително- монтажния комбинат. В изградената вече официална структура Петрозар Шолев е избран за изпълнителен директор и шеф- инстуктор, а инстуктори са Александър Петров, Валентин Реков и Георги Георгиев, които работят с около 500 човека.

Голям принос за успехите на клуба имат и следващите президенти: Георги Вълев, Димитър Йорданов и особено настоящия Ганчо Даскалов, с когото в навечерието на 21 век представители на „Калоян" посещават родината на карате Япония. През 1988 г. с повея на перестройката на Михаил Горбачов се заговаря за създаване на федерация по бойни изкуства. В основата на инициативния комитет са „Калоян" и софийския клуб „Хан Аспарух". Година по- късно всички клубове за да узаконят своето съществуване са принудени да минат под шапката на Организация за съдействие на отбраната и е създадена Българска федерация по бойни спортове.

На 22 март 1989 г. в ДКС "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" се провежда Първият международен турнир по карате за "Меча на Калоян", с участието на състезатели от Чехословакия, Унгария, Румъния, Македония и Сърбия. Призът е спечелен от домакините. През 1989 г. инструкторите от „Калоян" участват в семинар под ръководството на шихан Инго де Йонг- шеф инструктор на европейската организация на JKGA по годжу- рю, основана от големия японски майстор Гоген Ямагучи. През 1990 г. Шихан Инго де Йонг посещава България и Велико Търново и провежда едноседмичен семинар с каратеките от клуб „Калоян".

През следващата година състезатели от клуба участват в Европейско първенство и в семинар по годжу- кай в Унгария. От тогава КК „Калоян" е член на европейската организация на JKGA, а сенсей Шолев е определен за шеф- инструктор по годжу- кай карате за България.

Изключителни успехи на национално и международно ниво постига следващото поколение каратеки от „Калоян", сред които са националният треньор Димитър Тодоранов, Севджан Мехмедова, Николай Пеев, Йордан Габровски, Любомир Българанов, Емел Бодурков, Цветомир Маринов, Ангел Попов, Росен Рачев...
Димитър Тодоранов става първия българин европейски шампион по карате, както и многократен супершампион под ръководството на треньора Валентин Реков.

Безспорната прима при жените е Севджан Мехмедова, която печели на международно и национално ниво 65 златни, 37 сребърни и 24 бронзови медала. Сред най- големите и успехи са вицесветовна титла на кумите от Бразилия 1997 г. и четвърто място на ката, както и трето място от световното по годжу-кай в Холандия през 2005 г.

Росен Рачев е вицеевропейски шампион по годжу- кай карате от първенството в Австрия 2002 г., няколкократен национален и полицейски шампион по кумите. Павел Ангелов печели пълен комплект медали от Балкански и национални първенства, а също е и полицейски шампион по кумите. Със следващите поколения каратисти клуба става пълен хегемон в страната и диктува модата в спорта.

От Балкански първенства с отличия се завръщат Георги Георгиев- първи първенец на ката, Владимир Бакалов с второ място на ката, Валери Вълев трето място на ката, Иван Радайски трето място- ката, Александра Костадинова второ място ката. Калин Иванов, Генади Цоков и Калоян Йорданов, Теодора Казакова, Ана Асенова и София Меламед тса гръбнака на отборите трети на Балканско на кумите. В момента водеща състезателка е Ана Николова спечелила много шампионски титли, национални купи и трето място на кумите на първенство на Планетата в Холандия през 2005 г.