250 нови лекарства в списъка на здравната каса
250 нови лекарства в списъка на здравната каса / netinfo
250 нови лекарства са включени в лекарствения списък на здравната каса, съобщават от пресцентъра на Районната здравноосигурителна каса във В. Търново. Списъкът попълват общо 1031 продукта. През следващата година 172 лекарства ще бъдат напълно платени от касата, а 859 – частично. От всички позиции, 542 лекарствени продукта са без промяна в ценовото предложение, а 146 са с намалени ценови предложения спрямо действащия списък.
Най-голямо намаление на цените бе договорено за лекарствените продукти, включени в програмите за скъпоструващо лечение на хронична бъбречна недостатъчност и хепатит В и С. Значимо намаление на цените на производители, и съответно за пациентите и НЗОК, има и при продукти за лечение на хипертония, епилепсия, захарен и безвкусен диабет.
Всички лекарства, включени в новия лекарствен списък, са разрешени за производство, внос и употреба в страната от Изпълнителната агенция по лекарствата и са включени в позитивния лекарствен списък на страната ни, което е гаранция за доказано качество, безопасност и терапевтичен ефект.