2,5 млн. лева ще струва модернизацията на общинския пазар в Павликени
2,5 млн. лева ще струва модернизацията на общинския пазар в Павликени / Пресцентър/ Община Павликени

Около 2,5 млн. лв. ще струва модернизацията на общинския пазар в Павликени. Разчетите са направени от проектантското студио, което спечели първа награда в конкурса за идеен проект за „Обемно пространствена концепция за реконструкция, модернизация и благоустрояване на Общински кооперативен пазар”.

Конкурсът бе обявен от община Павликени през юни т.г. Класираният на първо място проект на архитектско студио „Дженерал-А” бе премиран с 3000 лв., припомни кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. В изготвената концепция се предвижда изграждане на покрита част с паркоместа и магазинчета. Общинският пазар се самоиздържа и генерира годишна печалба от порядъка на 15 – 20 000 лв. всяка година. Екипът е малък, събира такси, издава разрешителни, грижи се за благоустрояването, посочи инж. Манолов.

През следващия програмен период Община Павликени ще кандидатства с проект по оперативните програми за осигуряване на необходимия финансов ресурс за модернизация на общинския пазар. Целта е изграждане на такава градоустройствена и архитектурно-функционална структура с естетически издържан съвременен дизайн, която да превърне пазара в знаково място за града, не само като пазар, но и като социален, развлекателен и търговско-обслужващ център за жителите на Павликени, подчерта градоначалникът. Той бе категоричен, че битакът, който събира търговци всеки вторник в града, ще остане да функционира.