14 училища няма да отворят врати наесен
14 училища няма да отворят врати наесен / netinfo
14 са училищата, включени в списъка за закриване във Великотърновска област, който е изпратен за одобрение в Министерството на образованието.

Причините за закриване са недостигът на ученици и липсата на средства за тяхната издръжка. До края на юни трябва да стане ясно становището на просветното министерство, информира началникът на Регионалния инспекторат по образованието Зоя Комитова.

Община Горна Оряховица е предложила за закриване три училища - „Хаджи Викентий” в Първомайци и училищата в Стрелец и Янтра. Три училища може да затворят врати и в община Павликени – в селата Дъскот, Бутово и Долна Липница. Община Полски Тръмбеш е направила предложение за закриване на училищата в Масларево, Обединение и Павел. Ученици не достигат и за началните училища в Благоево и Бреговица в община Стражица и за Общинския детски комплекс в Сухиндол. В община Златарица от закриване са застрашени училищата в Средно село и Родина.

В четири общини – Велико Търново, Свищов, Лясковец и Елена, засега няма предложения да се затварят общински училища.

В Министерството на образованието са внесени и предложения от общините Павликени и Полски Тръмбеш началните училища в селата Михалци, Стамболово, Климентово и Куцина да се преобразуват в основни.