117 655 000 лева са приходите на митница Свищов от началото на годината
117 655 000 лева са приходите на митница Свищов от началото на годината / netinfo
114 % изпълнение на плана отчитат от Митница – Свищов за септември, който е един от най-успешните месеци за териториалното подразделение за деветмесечието на тази година. Приходите на митницата от януари до септември възлизат на 117 милиона 655 хил. лв. По-голямата част от тях са от събрани ДДС и акцизи. Митата за годината са събрани предсрочно още през първото деветмесечие, информира зам.-началникът на Свищовската митница Людмил Йорданов. Сумата е 4 милиона 59 хил.лева, което е годишния план на Митница – Свищов и нейните подразделения.
При проверка на плавателен съд през септември, митничари и гранични полицаи в крайдунавския град са заловили контрабанда на 1500 кутии вносни цигари и украински бандероли, пренасяни незаконно от украински моряк. Контрабандните цигари са конфискувани, а на моряка е наложена глоба от 1900 лв., която той е платил.
Според Людмил Йорданов складовете на митницата са пълни с отнети в полза на държавата контрабандни цигари, алкохол и други стоки. Очаква се наредба на министерството на финансите за реализацията на конфискуваните стоки, която се осъществява чрез агенцията за държавни вземания. В складовете са и 111 литра наливна ракия, конфискувана миналия месец от търговски обект в Белене. Нарушителят е глобен с 1000 лв., колкото е двойният размер на дължимия акциз. Конфискувани са и 638 литра етанол от склад в Г. Оряховица, за които не са представени нито документи за собственост и произход, нито за платен акциз. Наложена е имуществена санкция за 13 277 лв.
За деветмесечието митницата е наложила глоби в общ размер от 358 321 лв. Основно наказанията са за нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.