1060 аварии са отстранили аварийните екипи по мрежата с ниско напрежение
1060 аварии са отстранили аварийните екипи по мрежата с ниско напрежение / netinfo
Общо 1060 аварии по мрежата ниско напрежение е отстранил Регионален
Център “Горна Оряховица” към “Е.ОН България Мрежи” при възстановяване на елетроподаването в населените места в Еленския Балкан. Припомням, че заради тежките зимни условия в региона, над 100 селища останаха без ток в средата на миналата седмица. Много електропроводи бяха заледени и скъсани, обилният снеговалеж пречупи стълбове. От тежкия и мокър сняг са прекършени големи 30-метрови дървета, които прекъснаха електрическите линии, а проводниците бяха обледени.
Аварийните екипи възстановиха електрозахранването във всички засегнати населени места, с изключение на 5 махали и малки населени места с труден достъп.
В община Елена без електрозахранване е само един клиент, живеещ в труднопроходим района. Буково дърво, с диаметър на стеблото 50 сантиметра, е паднало върху електропровода и е причинило аварията.
В с. Дърлевци живее едно семейство, в чиято къща също няма ток, но работи дизелов генератор, предоставен от „Е.ОН България Мрежи”. Всеки ден семейството получава по 80 литра дизел за захранване на генератора, съобщи Христофор Филев, регионален координатор на Е.ОН. Повече чуйте в първия прикачен файл.
«От 13 години работя в община Елена и досега такава ситуация не съм виждал», каза инж. Николай Наумов, секретар на общинския съвет по сигурност и управление при кризи. Според него, причина за бедствената обстановка е падналият за кратък период от време обилен снеговалеж. Това доведе до скъсване на жици и падане на дървета. В града снежната покривка е била с дебелина от 20 см, но по високите части тя е стигала 90 см, а на Чумерна и над метър. Каква е ситуацията към момента чуйте във втория прикачен файл.
Заради щетите, нанесени от обилните снеговалежи от миналата седмица, в района на общините Велико Търново, Килифарево, Стражица, Златарица и Елена са подменени 101 счупени изолатора, скъсани проводници в 50 населени места, 5 аварирали трансформатори. В района на община Стражица са подменени и положени нови 5 км въздушен проводник. Подменени са и 6 стълба по електропроводи средно напрежение в района на община Стражица, както и 11 стълба по мрежа ниско напрежение в района на общините Стражица, Велико Търново и Килифарево.