Значително намаляха защитниците на Морската градина
Значително намаляха защитниците на Морската градина / Varnautre.bg

Над 500 души излязоха на второто мирно шествие в защита на морската градина. В сравнение с първия организиран протест, когато почти 1500 варненци се обявиха против застрояването на приморския парк, този път защитниците бяха тройно по-малко.

От организационния комитет ще настояват Общинският съвет да изпрати писмо до Министерство на културата с искане цялата територия на Морската градина да бъде обявена за „паметник на ландшафното и парковото изкуство”, за да се блокират всякакви опити за строителство в нея.

Според протестиращите, извън така нареченото „историческо ядро” на парка остават цели 62% от територията на Морската градина. От терените извън ядрото пък 40% щели да бъдат застроени с жилища.

Организаторите на протеста твърдят, че одобреният графичен вариант на Общия устройствен план (ОУП) на Варна разрешава строителство с високи параметри в местността „Салтанат”, а с това щяло да се постави началото на изграждане на нов квартал, в който дори щели да бъдат прекарани булеварди и улици.

Някои от протестиращите носеха плакати с надписи: „Морска вечна градина”, „ТИМ с пълномощно от държавата подкопава Морската градина” и „Държавата за ТИМ ли работи или за варненци?”.

Протестът премина под мотото "Варна може да защити Морската си градина" и беше организира от едноименната група във Фейсбук, където членуват близо 33 000 души.
Шествието тръгна от входа на Морската градина до ФК, премина през Алеята на възрожденците и завърши с жива верига до Пантеона.